Държавният секретар на САЩ е поискал разговор с Борисов за отбраната

Бойко Борисов и Майк Помпейо, сн. архив

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е поискал разговор с българския премиер Бойко Борисов, в който са били обсъдени въпроси от отбраната и енергетиката. Това става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

"Двамата са обсъдили сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната, както и изминали успешни военни учения. Дискутирани са били още енергийната сигурност, диверсификацията и европейския газоразпределителен център "Балкан". Акцент е бил поставен също върху инвестициите и двустранните отношения", посочват от МС.

Разговорът идва само няколко дни след визитата на зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан.

Българският премиер е посочил пред американския държавен секретар, че по голяма част от обсъдените с Джон Съливан теми вече има решения, но от правителствената пресслужба не посочват за кои точно.

САЩ имат силен интерес към българския проект за закупуване на нов тип изтребители, като компанията "Локхийд Мартин" със самолетите F 16 e явен фаворит за поръчката.

"Бойко Борисов и Майк Помпейо са подчертали ангажимента си геостратегическото партньорство между България и САЩ да се засили и да се развива с още по-бързи темпове", посочват от МС.

Министър-председателят Борисов отново е уверил, че България стриктно изпълнява ангажиментите си към НАТО и е препотвърдил повишаването на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване", посочват още от правителствената пресслужба.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?