Държавният военен холдинг "Терем" не е внесъл дивидент от 19 млн. лв.

Министерството на финансите (МФ) съобщи в четвъртък, че бившият военен министър Николай Цонев в качеството си на принципал и Съветът на директорите на държавното холдингово дружество "Терем" ЕАД са ощетили бюджета с 19 123 000 лева от невнесен дивидент на държавата за 2008 г.

Според съобщението нарушението било засечено при анализ на МФ за приходите от дивидент от едноличните търговски дружества с държавно участие. Загубата била констатирана и от проверка на Националната агенция за приходите на 24 август.

"С официално писмо до министъра на отбраната Министерството на финансите ще изиска документите за разпределение на печалбата на "Терем” ЕАД за 2008 г. да бъдат приведени в съответствие с постановлението на МС за изпълнението на бюджета. Ще бъдат предприети необходимите мерки и ще се потърси отговорност за допуснатите нередности", съобщават още от финансовото министерство.

Всички опити на Mediapool да научи от двете министерства за какви нарушения става дума, останаха без резултат. Запитването до пресслужбата на финансовото министерство не получи отговор, а от военното министерство не бяха в течение за какво става дума и съобщиха, че очакват информация от "Терем".

В "Терем" ЕАД влизат осем дружества, като контролните пакети на заводите в Пловдив - "Терем Георги Бенковски", Божурище -  "Терем Владимир Заимов" и Костенец  - "Терем Цар Самуил" са неотдавна продадени.

Дружествата бяха разделени в два пакета. В единия влизат "Терем Летец", "Терем Овеч", "Терем Цар Самуил" и "Терем Ген. Владимир Заимов", които са определени за дружества без стратегическо значение за държавата и за продан са обявени 74% от капитала им.

В другия пакет влизат "Терем КРЗ Флотски арсенал - Варна", "Терем Георги Бенковски", "Терем Хан Крум" и "Терем Ивайло", определени като стратегически. От тях за приватизация се предвижда до 66% от капитала.

През декември миналата година бившият военен министър Николай Цонев съобщи обаче, че има решение да не се пристъпва към приватизация на "Терем КРЗ “Флотски арсенал'', тъй като било успешно предприятие.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес