Държавно-обществен орган обвини ВИП Брадър в корупция

Държавно-обществен орган обвини ВИП Брадър в корупция

Обявеното като благотворително трето издание на риалити шоуто "ВИП Брадър" стана център на пореден скандал – този път за това трябва ли да се излъчват в ефир деца с увреждания с цел благотворителност и в чии сметки да постъпват набраните средства.

Националният съвет за интеграцията на хората с увреждания, който е консултативен орган към Министерски съвет, е сезирал Народното събрание, Съвета за електронни медии, министър-председателя Сергей Станишев, президента Георги Първанов и Европейската комисия заради използването на деца с увреждания за събиране на пари в шоуто.

От съвета са против използването на децата с увреждания за просия, тъй като по този начин се търсел ефектът на съжаление. В същото време съветът има съмнения и за това как ще бъдат похарчени парите.

Мисията в шоуто, която скандализира Националния съвет, цели набирането на средства за създаване на медицински център за активна рехабилитация и субсидиране на рехабилитацията на деца с проблеми в развитието. Патрон на каузата е фондация "Деца с проблеми в развитието", по чиято сметка постъпват даренията.

Пред Mediapool Веска Събева, която е член на съвета, коментира, че е редно събраните пари да постъпят по сметката на Агенцията за хората с увреждания, която е към министъра на труда и социалната политика. По думите ѝ така парите щели да се изразходват прозрачно и действително да стигнат до нуждаещите се деца.

В същото време не става ясно защо съветът едва сега повдига въпроса за излъчването на кадри с деца в неравностойно положение с цел благотворителност, при положение, че клипчета за трудната съдба на дечица са пускани и в рамките на кампанията "Българската Коледа" под патронажа на президента.

"Въпреки, че за излъчването на клиповете е искано съгласието на родителите, ние не одобряваме това", коментира Събева, а по отношение на кампанията "Българската Коледа" тя посочи, че при нея има отчетност. На въпрос защо смята, че организаторите на шоуто и фондацията, с която работят, няма да се отчетат, тя отговори, че липсва възможност за контрол.

По думите ѝ продуцентите и представителите на Нова телевизия не са се свързали по никакъв начин с тях. В същото време от съвета също не са се свързали с организаторите на "ВИП Брадър" под предлог, че те са легитимния орган по проблемите на децата с увреждания и е било редно да потърсят именно тях.

Все пак предстояло решение на съвета дали и как да потърсят своето място в благотворителния проект.

В писмото, изпратено до институциите, се казва: "Национално представените организации на хора и деца с увреждания, са силно възмутени как богати бизнесмени се възползват от каузата на децата и хората с увреждания, създавайки корупционни практики за усвояване на нерегламентирани средства, които не подлежат на контрол - случаят с фондация “Деца с проблеми в развитието” с учредители мултимилионери и собственици на “вериги магазини”.

Подобно източване на пари, почти милион лева, не е просто антиморално, но и корупционно, срещу което ние ясно се противопоставяме. Нашето искане е средствата, да се предоставят на Агенцията на хората с увреждания - единственият орган в страната, който може да създаде прозрачност и контрол за използването на тези средства за умиращите бедни деца и хора с увреждания, а не на бизнесмени с неморални цели”, пишат от Националния съвет.

Споделяне

Още от България