Държавно регулиран таван на лихвите по кредитите

Държавно регулиран таван на лихвите по кредитите

"Атака" предлага държавно регулиране на лихвите по кредитите, съобщи лидерът на партията Волен Сидеров в четвъртък. Следващата седмица парламентарната група на "Атака" ще внесе поправка в Закона за банките и кредитното дело, с която да се въведе таван за лихвите. Сидеров поясни пред БНТ, че тази мярка ще раздвижи българския бизнес. "В момента ние сме блокирани, тук не можеш да вземеш кредит. Повечето банки в България са чуждестранни, тук са техни филиали, те си изтеглят капиталите... Те са все по-свити откъм кредити", каза лидерът на "Атака".

Той посочи, че кредитите в България са поне два пъти, че и повече, по-скъпи от средноевропейските. "Защо, какъв е тоя двоен стандарт? Фактически чуждата банка, която е Х, идва тук и ти дава кредит за 14-15 процента лихва, в собствената си страна го дава срещу 4-5", посочи Сидеров.

Въвеждането на таван, продължи той, "може да стане с държавна регулация", за чието въвеждане няма никакви нормативни пречки.

"Т.е. държавата може да каже на банките, нищо, че те са частни - да, добре, давате лихви, давате кредити, но лихвите по тях не могат да минават един определен таван, който ще се изчисли".

Нивото на лихвеното кредитиране у нас трябва да отговаря на европейското, каза Сидеров в отговор на въпрос какъв таван ще предложат.

Той направи паралел със "законова мярка", въведена, по думите му, от германския канцлер Меркел, "с която направо забрани тези операции по...спекулативни на фондовата борса, т.нар. къси операции, с които най-много се спекулира всъщност. Това беше просто забранено държавно".

"Продължавам да виждам как тук у нас се изостава по този въпрос и се говори пак за неолиберализъм, по-малко държава, пазарът как свободно щял да намества нещата. Това е отминал етап за цивилизования свят. В момента се говори за регулирана, държавно регулирана икономика и финансов пазар, тъй като кризата го наложи. Самата криза беше породена от свръх либерализацията, от тази вакханалия, можем да кажем, уолстрийтска, в която спекулативното печелене на пари стана един огромен балон", разясни Сидеров.

Той уточни, че това е необходима мярка, която "утре може да отпадне". Според него управляващата партия ГЕРБ "не трябва да се притеснява от това, че примерно в програмата са ѝ били записани някакви точки, но те сега са променени. Те сега се нуждаят от нов поглед, защото просто ситуацията се е променила".

На въпрос няма ли "Атака" съмнения, че ГЕРБ ухажва електората на ДПС с решението си да отпусне 117 млн. лв. допълнително за тютюнопроизводителите, като в същото време орязва всички други планирани плащания, Сидеров каза, че този електорат се използва като политическо оръжие от ДПС.

ДПС заплашва, че тук може да стане Косово, каза Сидеров. Когато се обсъждаше дали да бъдат отпуснати тези пари за тютюнопроизводителите, веднага чухме заплахи, че ако не се пуснат, ще има напрежение - етническо, верско, добави той.

"При такова положение всяко правителство ще предпочете да избегне такъв риск", поясни Сидеров мотива за отпускане на парите.

Запитан как коментира факта, че половината от парите на големите държавни фирми се държат в близката до ДПС Корпоративна търговска банка, която контролира и голям брой медии, Сидеров каза, че на въпроса трябва да отговори финансовият министър.

Тези явни признаци на подкрепа към ДПС не пречат на националистите от "Атака" да поддържат правителството, стана ясно от думите на Сидеров.

"Аз съм казал - ние подкрепяме, тъй като това е генерална подкрепа. Детайл по детайл, ако тръгнем да разглеждаме, има много неща например, с които не сме съгласни", посочи Волен Сидеров. Той специално би искал да се коригира политиката спрямо Турция и "спрямо ислямизацията на България".

Може да се каже, че "Атака" е "най, така, мъжки и последователно държаща се политическа сила, без излишни сцени, фасони, тропане с краче и прочие изпълнения, които видяхме у някои други партии", каза Сидеров.

"Атака" подкрепя актуализацията на бюджета и намаляването на фискалния резерв.

"Фискалният резерв е една мярка, която беше приложена, когато въведохме валутен борд, това е изискване към валутния борд. И на практика ние сме повдигали, от "Атака", неведнъж този въпрос за фискалния резерв, че той, първо, е винаги надвишаван, прекалено голям е, освен това са всъщност пари, които стоят в чуждите банки или в чужди облигации, т. е. с тези пари ние поддържаме чужди икономики. Много пъти сме повдигали ние като патриотична партия въпроса защо този фискален резерв не работи за България. Ето сега в случая ще имаме такъв момент, в който част от този резерв ще попълни дупката на дефицита така, че да не посягаме на пенсии, да не вдигаме ДДС", разясни лидерът на "Атака" пред БНТ.

Споделяне

Още от Бизнес