Държавно стопанство организира незаконен лов на мечки

Избити бездомни кучета служат за примамка на хищници

Държавно стопанство организира незаконен лов на мечки

Въпреки законовата забрана за лов на мечки, държавното ловно стопанство "Витошко-Студена" организира гонки на мечки, като трофеят, според качеството, се заплаща от 4500 до 10 000 евро. Още по-скандалното в случая е, че за примамка служат избити бездомни кучета, алармира природозащитната организация "Четири лапи".

"Става въпрос за изключително нагло бракониерство, което по данни на запознати вероятно е организирано от служители на местното ловно стопанство", каза Явор Гечев от "Четири лапи".

Ловът на мечки у нас е забранен, вече е прекратена и практиката за издаване на разрешителни за отстрел след стартирала наказателна процедура срещу страната ни на Европейската комисия. Забранено е и залагането на умрели животни или части от тях като стръв в местообитания на мечки. В изключителни случаи, когато има заплаха за живота на хората, министърът на земеделието може да даде разрешение за отстрел на мечката.

По сигнала на "Четири лапи" веднага е реагирало Министерство на околната среда и водите и Областната дирекция по безопасност на храните, които са извършили проверка на място. Засега няма реакция от страна на Министерството на земеделието и храните.

Шефката на ловното стопанство Сашка Дамянова не беше открита за коментар, защото телефонът ѝ беше изключен.

Инцидентът

На ловджийско чакало, разположено на територията на природен парк "Витоша", са били открити три убити кучета, заложени за захранване на мечки-стръвници, съобщиха от "Четири лапи". Те са получили сигнала от туристи, които са се разхождали в района над село Чуйпетлово.

Направена е проверка на място на 10 януари. В нея са участвали представители на "Четири лапи", Министерството на околната среда, регионалната екоинспекция в София и Агенцията по безопасност на храните.

Проверката е установила, че на ловджийското чакало, над село Чуйпетлево, са открити три убити безстопанствени кучета. На едно от кучетата е установен чип със съответен номер, който е бил поставен от "Четири лапи". "Кучетата са били изкормени и влачени на чакалото", е посочено в отговора на Министерството на околната среда до Mediapool.

"Убитите животни представляват целенасочена примамка за едри хищници, по всяка вероятност кафяви мечки. В района не се срещат вълци, а поради мекото време някои мечки от парка не са заспали зимен сън и трудно намират храна, поради което примамката е подходяща", се казва в отговора на МОСВ.

По чипа на едното убито куче на примамката, че то е било заловено в центъра на София. "Не е ясно как се е озовало от другата страна на Витоша", каза д-р Марина Иванова, ветеринарен лекар в "Четири лапи", която смята случая за скандален.

Трофеят струва от 4500 до 10 000 евро

Тази година зимата е мека, много мечки не са заспали зимен сън и трудно намират храна. Захранвани по този начин, мечките привикват както към месото, така и към мястото, където стръвта се залага. Когато мечката започне да посещава чакалото със заложената стръв редовно, тя се предлага на някой платежоспособен ловец, който да я отстреля, обясни схемата Гечев.


Ловци също потвърдиха пред Mediapool, че този прийом, макар и рядко, се практикува от ловните стопанства у нас.

Въпреки че е ловът на мечки е забранен съгласно Закона за биологичното разнообразие, държавното ловно стопанство "Витошко-Студена" е публикувало ценоразпис. За ранена мечка се плаща 4500 евро, а за убита в зависимост от големината ѝ от 4500 до 10 000 евро.

От "Четири лапи" припомнят, че държавно ловно стопанство "Витошко-Студена", в чиято територия попадат и районите над село Чуйпетлово, е прословуто с порочни практики. Стопанството е известно с видни гости, които са ловували там, сред които бивши премиери, президенти и народни представители.

От екоминистерството обещават да доразследват случая и да бъдат наложени предвидените административно наказателни мерки по Закона за биологичното разнообразие.

Споделяне

Още от България