Държавното чистене удари и по разделното събиране на сметта в София

Държавното чистене удари и по разделното събиране на сметта в София

Наред с финансовата криза, смяната на концесионера по чистотата в столицата и включването на държавата в почистването на града също удрят по работата на организациите за оползотворяване на опаковки. Това коментираха в петък пред Mediapool представители на организации за оползотворяване на отпадъци.

"По време на кризата, когато старият концесионер се оттегли, хората масово изхвърляха отпадъците си в нашите контейнери. Така ако отпадъкът, годен за рециклиране в тях, обикновено е 40%, тогава спадна на 20%", коментират представители на фирмите. Така разходите за организациите са се увеличили, което им създава допълнителни затруднения на фона на икономическата криза и свиването на пазарите.

"Сега, при почистването от Националния кризисен щаб се плаща на тон извозен боклук и сметосъбиращите камиони вдигат всички контейнери, без значение дали това са кофите на общината за битови отпадъци или нашите за разделно събиране. Така че при всички положения ние губим и в наш интерес е целият този процес да свърши колкото се може по-бързо", казват от бранша.

Организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки са поискали от Министерството на околната среда и водите през тази година да не се увеличава броят на контейнерите за разделно събиране. Причината – финансовата и икономическа криза, която рефлектира и върху техния бранш като се наблюдава свиване на търсенето на материалите, които се събират и предават за рециклиране.

Четирите организации, които са с 95% пазарен дял – "Екопак", "Екобулпак", "Репак" и "Булекопак" съобщиха пред журналисти в петък, че вече са представили това и други свои искания в МОСВ и очакват сключването на споразумение след празниците.

"Ние не искаме намаляване на цели и квоти, а само запазване на обхвата на населението през 2009 година с оглед на кризата", коментира изпълнителният директор на "Екопак" Кирил Здравков. Той посочи, че в момента вече няма такова натрупване на отпадъчен материал, който няма къде да се предаде, както в началото на годината, и изкупуването му е започнало."Спекулация са твърденията, че не можем да изпълняваме задачите си и сме изправени пред фалит", заяви Здравков.

Представителите на организациите смятат, че подобни слухове се пускат от нелоялната конкуренция, която работи в сивия сектор и едно от искането им към МОСВ са ясни правила, които да важат за всички в бранша.

Той посочи, че при трудности с изкупуването ще се търсят и алтернативни варианти за износ на материали за рециклиране.

Такса смет според това колко боклук изхвърляш и как

Четирите организации настояват и за нова методика при определянето на такса смет, която да не е базирана единствено на данъчната оценка на имота, както сега. "Редно е да се отчита количеството изхвърлян боклук, дали се изхвърля разделно и правилно. Трябва да има санкции за неправилното изхвърляне на сметта", коментираха представителите на организациите.

Началникът на Столичния инспекторат Веска Георгиева заяви, че общината приема тази идея и ще се работи именно в такава посока.

Засега обаче остава крайно неясно как ще се реализира тя при положение, че стриктният контрол в двумилионния град на практика е невъзможен.

Идеи обаче не липсват. Милен Димитров, прокурист на "Екобулпак", вижда нещата така: "Първо трябва да се обхванат търговските обекти, хотели, ресторанти, индустрията, където много лесно могат да бъдат засечени изхвърляните количества и дали това се прави разделно", смята той.

Що се отнася до гражданите, представителите на организациите са обединени около тезата, че тук вече идва ролята на общините, които трябва да разработят съответните критерии. "В малките населени места и кварталите с еднофамилни къщи идеята също не е трудно да се реализира. В жилищните комплекси с големи блокове един от вариантите е, ако се видят неправилно изхвърлени отпадъци, контейнерите да не се вдигат и да се глобява целият вход", смятат от организациите.

По повод това, че не се предвижда увеличаване на броя на контейнерите за разделно събиране през тази година, а в същото време се планират санкции за неправилно изхвърляне на отпадъци, Веска Георгиева смята, че е въпрос на култура хората да отидат до най-близкия кош за изхвърляне на опаковки.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?