Държавното подпомагане за автобусните превозвачи започва от юли

Държавното подпомагане за автобусните превозвачи започва от юли

Поредната мярка за подпомагане на сектори засегнати от коронакризата вероятно ще стартира от 1 юли. Тя предвижда държавата да дава пари на автобусните превозвачи, за да запазят работни места във фирмите. Идеята е да се отпускат 40% от минималната заплата с включени осигуровки за един зает. Това прави около 290 лева на човек общо.

Мярката беше представена в петък от социалния министър Деница Сачева и коментира в неделя от министъра на транспорта Росен Желязков. Той уточни пред БНР, че инструментът за запазване на заетостта в автобусния бранш ще действа първоначално до края на годината.

Става въпрос за около 27 хил. заети лица, добави Желязков. Той посочи, че в България има около 1400 лицензирани превозвачи, "така че помощта ще бъде запазване на заетост, насочена към самите предприятия".

Желязков обясни, че сумата за подпомагане е избрана така, че да позволи на дружества, които са получили подкрепа по мярката 60:40, да могат да получат подкрепа и по новата схема. При по-голяма сума щели да се нарушат правилата за натрупване на държавната помощ.

Автобусният превоз е най-засегнатият сектор от транспортния бранш от кризата, подчерта Желязков. "Липсата на движение на хора и в страната, и в света оказа най-голям удар върху транспорта. Стоките, слава Богу, се движеха в периода на стагнация. На годишна база ще се види какви са щетите", коментира той.

Желязков коментира, че за последните месеци е отчетен и сериозен спад на пътниците в БДЖ. Собствените приходи на компанията били спаднали с повече от 4 пъти. "Държавата продължава подпомага със субсидии и финансови трансфери", уточни той, но не каза дали се предвижда допълнителна помощ за държавния превозвач.

Следващата седмица България ще договаря с Румъния, Гърция и Сърбия условията, при които ще се организират пътуванията и преминаванията през граничните пунктове, съобщи още министърът на транспорта и уточни, че премиерът Бойко Борисов ще има разговори с колегите си от тези държави. Желязков коментира, че се очаква след 1 юли да падне изискването за карантина за хората, които влизат от една европейска страна в друга. Това ще засегне и туристите през предстоящия сезон. 

Споделяне

Още от Бизнес