Държавното ръководство се зае със столовете в съдебните зали на "военното НДК"

Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и шефът на Софийския районен съд Методи Лалов обърнаха темата за ремонта на сградата на "военното НДК" в битов пазарлък за цената на столовете в съдебните зали. Реконструкцията на сградата представлява една от най-големите инвестиции на правителството в съдебната система през последните години.

Около 14 милиона лева струва преобразяването на "военното НДК" в съдебна палата за нуждите на наказателните отделения на Софийския районен съд, за кабинети на съдиите и прокурорите. Отделно за обзавеждането на сградата и купуване на нови компютри са нужни 8 милиона лева. На премиера Борисов и финансовия министър Горанов тази сума им се видя твърде висока.

Във вторник сутринта държавното ръководство, главният прокурор Сотир Цацаров и шефовете на районните съд и прокуратура посетиха сградата, за да "проверят" как върви ремонтът. По време на посещението се разбра, че сградата ще е готова около президентските избори, което е още един повод за Борисов да говори за материалните ползи от управлението на ГЕРБ.

Още в началото на инспекцията премиерът започна да се пазари със строителя, за да получи ясен краен срок за приключването на ремонта.

"Ако преведем парите, за да можете веднага да почнете конкурси за техника и обзавеждане, слагам 3 месеца за конкурс, за обжалване, след това има изработка, доставка, така, юли-август, септември-октомври - монтаж", почна да смята Борисов. Споменаването на словосъчетанието "монтаж през октомври", когато най-вероятно ще са президентските избори, предизвика подмятания от страна на присъстващите журналисти.

Борисов им отвърна: "Ние все имаме избори. Хайде - няма да я правиме поръчката, да минат президентските избори, а съдиите ще се мъчат на радиото долу, защото имало президентски избори. Какво да я правиме поръчката, да я спреме ли?". После се разбра, че няма да я спираме поръчката, нищо, че са избори.

Нема да я спираме, да видиме столовете

След уточняването на сроковете, нямаше как да не стане дума и за парите за обзавеждане.

Методи Лалов обясни, че са нужни 8 милиона лева за обзавеждането на съдебните зали, общите пространства, кабинетите на съдиите и прокурорите, както и закупуване на техника и софтуер. Целта е да се купят нови компютри и софтуер, които да могат да бъдат използвани през следващите седем години и да отговарят на изискванията за въвеждане на електронното правосъдие. Софийският районен съд е най-големият в страната и без да бъде оборудван с нова техника въвеждането на е-правосъдието би било невъзможна задача.

Методи Лалов обясни на премиера: "За съда са необходими 5.18 милиона лева. В тази сума са калкулирани и средства за софтуер. В нея влизат и съвременни компютри, които да позволяват в 7-годишен период напред, каквото искате електронно правосъдие да ведрите, да знаем, че този хардуер отговаря на изискванията. Няма да има оправдание - не можем да изпълним нещо, защото компютрите са ни слаби. Отделно е мебелировката. Сумата за съда е по-висока от тази за прокуратурата, защото всичките публични части ще ги правим ние - всяко фоайе, пейка, 35 съдебни зали".

Така стана ясно, че прокуратурата ще мине със само три милиона лева, което предизвика негодуванието на премиера. "Къде е Горанов?", провикна се Борисов и после попита шефа на районния съд: "Сиреч - при прокурорите (хората - бел.ред.) ще седят прави, а при вас ще могат да седнат".

Лалов отново обясни търпеливо, че не в това е въпросът, а че съдът трябва да прави обществените части на палата и поради това са нужни повече пари: "Не, не е ангажимент на прокуратурата, а на съда това обзавеждане. Това казвам", каза Лалов. Веднага след това той направи грешката да заговори за столове: "Само в тази зала има 200 театрални стола, питайте културния министър, колко струват?".

Борисов бе на висота с контравъпрос: "Е, не може ли да са така по-груби столове? Все пак тука ще идват арестанти". На което председателят на СРС му заяви, че всичко може да излезе и на половина, но ще е некачествено и той не би се подписал под подобна поръчка. Той не посмя да обясни на премиера, че в съдебното заседание не идват само арестанти, а и редови граждани, магистрати, адвокати, вещи лица и журналисти, защото процесите са публични.

"А не може ли, пази боже да ви се меся, така да ги направите поръчките, заедно с прокуратурата. Бюра, столове, дали ще седи прокурор или съдия, е едно и също, а да се вземе по-голямо количество и ще ни падне цената?", продължи да пита Борисов. Така започнаха общи разсъждения на премиера откъде може да се "изпили" цената на мебелировката. Накрая той излезе с присъдата, че тая сградата той никога не би я "изпилил" и забрани да се режат поисканите от Методи Лалов 30 хиляди лева за оборудването на бъдещата съдебна палата със свободен интернет достъп за гражданите.

След проявата на това благородство премиерът започна да говори откъде ще дойдат парите.

"Приходите ни от борбата с контрабандата този месец, благодарение и на прокуратурата, и на финансовия министър, са към 961 млн. лв. Направете си поръчката, ние ще организираме с финансовия министър плащането. Направете я така, че да не ме питат дали ще я спирам", каза Борисов, който напоследък преживява катарзис и е превърнал спирането на обществени поръчки почти в хоби.

Шегички

Премиерът не спря да хвърля шегички за съдиите. След като чу коментара на Лалов, че това ще е най-функционалната съдебна палата в страната, защото към всяка съдебна зала ще има служебен коридор за съдиите и прокурорите, Борисов каза: "Щом на съдиите им харесва, те са по-така капризни..." Все едно премиерът не чу, че това ще е и за прокурорите.

Бойко Борисов е доста чувствителен на тема съдии, след като председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов му показа SMS-а по време на едно от заседанията на Висшия съдебен съвет.

Темата за парите нямаше как да мине без позицията на Владислав Горанов, който обясни, че от съда "прекаляват малко с искането за пари". Журналистите го попитаха дали подчинената му приходна агенция (НАП) не е длъжник на съдебната власт, защото не е събрала над 700 милиона лева приходи на съда, а той им отговори: "А на КАТ знаете ли колко много не е събрала?". Не се разбра той дали наистина се гордее, когато НАП не си върши работата или си прави майтап с управлението на държавата.

"Всички винаги искат повече. На мен 8 млн. лв. ми се струват доста. Темата тук е, че ще осигурим нужните условия, но няма да е толкова безкритично, колкото им се иска на колегите. Ще видим сметките, какви са тези компютри, които държат по 7 години", обясни Горанов.

След него премиерът Бойко Борисов държеше да каже последната дума: "Така или иначе, ще имат най-хубавата съдебна палата. От нещо, което беше 100% компрометирано. Докато другите говорят, ние показваме и даваме на съдебната власт възможност да работи при най-добрите условия".

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?