Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дъщерите на Путин и руският елит второ поколение

26 коментара
Катерина Тихонова танцува с партньора си Иван Климов по време на Световната купа по акробатичен рокендрол в Краков, Полша на 12 април 2014 година.

Откакто през 90-те години на 20 век Владимир Путин започна да затяга хватката си върху Русия, много от неговите приятели станаха баснословно богати.

Не и президентът, казват негови поддръжници, които настояват, че Путин е над ламтежа за пари, белязал властването му. Финансовата му декларация, която е публично достояние, показва, че той е човек със скромни доходи. През април Путин е декларирал доход за 2014 г. в размер на 7,65 милиона рубли (119 000 долара). Посочил е, че е собственик на два скромни апартамента и притежава дял в гараж за автомобили.

Дъщеря му Катерина е значително по-заможна, ползвайки се с подкрепата на някои от богатите приятели на руския президент, показва проучване на Ройтерс.

След непотвърдени медийни спекулации за самоличността на Катерина високопоставен човек в Русия каза за Ройтерс, че тя използва фамилията Тихонова. Заместник-председателят на руската "Газпромбанк" Андрей Акимов каза, че се е срещал с Катерина, когато тя е била малка, както и по-скоро, и че Тихонова е дъщеря на Путин.

Ройтерс също така научи, че по-рано тази година Катерина, която е на 29 години, определила себе си като "съпруга" на Кирил Шамалов - син на отдавнашния президентски приятел Николай Шамалов. Шамалов старши е акционер в банка "Россия", която американски служители наричат банката на руския елит.

Според оценки, предоставени на Ройтерс от финансови анализатори, като съпруг и съпруга Кирил и Катерина би трябвало да притежават корпоративни дялове на стойност около 2 милиарда долара. Това богатство идва главно от публично оповестения им дял в голяма газова и нефтохимическа компания, която Кирил придобил от друг отдавнашен приятел на Путин - Генадий Тимченко.

Младата двойка притежава и крайбрежна вила в Биариц, Франция, оценявана на около 3,7 милиона долара. Това имущество Кирил също придобил от Тимченко - търговец на стоки за широко потребление, който познава президента поне от 90-те години на 20 век.

Катерина освен това гради научна кариера и управлява финансирани от държавата проекти в Московския държавен университет. Направено от Ройтерс проучване на държавни документи показва, че по-малката дъщеря на президента е подписала договори за няколко милиона долара с държавни организации за извършване на дейности в университета от управлявани от нея организации. Няма данни тя да е получила някаква лична финансова изгода от тази работа.

Тя заема висша длъжност в университета и помага да се управлява план на стойност 1,7 милиарда долара за разширяване на неговата база. Сред официалните съветници на Катерина в Московския държавен университет има петима души от вътрешния кръг на Путин, включително двама бивши служители на КГБ, които са я познавали, когато е била малко дете. Те са работили с баща ѝ през 80-те години на 20 век, когато той бил разпределен в Дрезден, Източна Германия.

По-голямата дъщеря на Путин - Мария - също е свързана с Московския държавен университет. Тя е завършила факултета по обща медицина на учебното заведение и гради кариера в областта на ендокринологията, показват общественодостъпни документи.

Катерина, Мария и Кирил Шамалов отказаха да направят коментар за тази статия. Попитан за дома в Биариц, говорител на Тимченко каза, че няма да коментира лични въпроси.

Придобиването на дялове, държавните бизнес сделки, имуществото във Франция и олигархичните връзки дават рядко срещана възможност да надзърнем в живота на децата на Путин. Президентът твърдо брани личния си живот и този на дъщерите си, които рядко се появяват в медиите. Трансакциите също така дават възможност да се добие представа за семейните финанси на най-могъщия човек в Русия и на елита, който се оформя около него.

Катерина и Кирил, който е на 33 години, са част от ново поколение руснаци, което бързо се издига благодарение на добрите връзки на родителите си. Това явление има сходни черти с групата на "принцовете и принцесите" на Китай - децата и внуците на лидерите на комунистическата партия, които на свой ред печелят властови позиции и трупат големи богатства.

Олга Крищановска, социолог и бивш член на политическата партия на Путин "Единна Русия", каза за Ройтерс, че в политиката и държавните компании се появява "нова аристокрация", а статутът на сегашния кръг около Путин се наследява от второ поколение. Сред другите деца на хора от обкръжението на Путин с нарастващо влияние са: Борис Ковалчук - син на най-големия акционер в банка "Россия" Юрий Ковалчук и близък сътрудник на Путин; Глеб Франк - син на бившия транспортен министър Сергей Франк и зет на милиардера Тимченко; Игор Ротенберг - син на милиардера Аркадий Ротенберг, който е бивш партньор по джудо на Путин; Сергей С. Иванов - син на ръководителя на администрацията на Кремъл Сергей Б. Иванов.

В интервю за Ройтерс руският опозиционен лидер Алексей Навални нарича това "неофеодална система", която има опасност да доминира в държавните учреждения и големите предприятия.

"Днес в Русия е напълно нормално управителните съвети на държавните банки да се оглавяват от деца на хора от службите за сигурност, които нямат и 30 години, когато биват назначени", каза той. "Това е нещо повече от династично наследяване. Децата не само наследяват постовете на своите родители, а и правото да изберат всеки друг пост, който им хареса. Опасността е, че много скоро всички ключови ресурси ще попаднат в ръцете на пет-седем семейства."

Ройтерс попита Кремъл дали Катерина Тихонова е дъщеря на Путин и дали е омъжена за Кирил Шамалов, както и други въпроси. Руският президентски говорител Дмитрий Песков отговори: "Нямаме каквато и да е информация за личния живот, семейните връзки, семейното положение, научната дейност, участието в конкретни проекти и родословното дърво на г-жа Тихонова или на други хора, споменати във вашето писмо. През последните години се разпространява огромно количество клюки за семейните връзки на В. Путин и в частност на неговите дъщери. Делът на точната информация във всички тези публикации е смешно малък."

Катерина до голяма степен избягва общественото внимание, откакто баща ѝ стана президент през 2000 г. През 2011 г. Путин каза пред руската телевизия, че Катерина е учила ориенталистика в Санктпетербургския университет със специалност японски език и история. За живота ѝ след детството не се знаеше много, преди руският блогър Олег Кашин да съобщи през януари, че по-малката дъщеря на президента работи в Московския държавен университет и е приела фамилията Тихонова - производна от бащиното име на баба си Екатерина Тихоновна Шкребнева.

Освен Акимов от "Газпромбанк" двама висши източници от научните среди - един от Московския държавен университет и един изследовател с близки контакти там - също потвърдиха пред Ройтерс, че Тихонова е дъщеря на Путин.

Според уебсайта на Московския държавен университет тя е свързана с факултета по механика и математика. Под името Тихонова фигурира като автор, наред с други учени, на глава в учебник по математика и на поне шест научни публикации от 2011 г. досега. Тихонова също така е ръководител на две свързани с университета инициативи - Фонда "Национално интелектуално развитие" (ФНИР) и Центъра за национален интелектуален резерв (ЦНИР).

ФНИР и ЦНИР са създали и управляват в университета проект, наречен "Инопрактика", който също се ръководи от Тихонова. Той спонсорира и подкрепя млади учени. "Инопрактика има множество съветници и партньори, които са близки до Путин, включително Сергей Чемезов и Николай Токарев. Двамата са били сътрудници на Путин в КГБ по времето, когато той е бил шпионин в Дрезден, Германия, и са живели в същия жилищен блок, където е бил настанен и бъдещият руски лидер и неговото младо семейство. Сега Чемезов оглавява държавния технологичен гигант "Ростех", а Токарев ръководи държавната компания "Транснефт".

Сред членовете на управителния съвет на "Инопрактика" според уебсайта на проекта са ръководителят на държавната петролна компания "Роснефт" Игор Сечин и заместник-председателят на "Газпромбанк" Андрей Акимов.

Попитан за Тихонова и "Инопрактика", Акимов каза за Ройтерс: "Знаех, че тя е дъщеря на Путин. Но ние, разбира се, взехме решението да подкрепим проектите на Московския държавен университет независимо от каквито и да е семейни връзки." Той каза, че програмите на "Инопрактика" съвпадали с приоритетите на самата банка, включително "глобалната ѝ идея да подкрепя научното развитие".

Той каза, че според него към Тихонова да е имало някакво специално отношение и че подкрепя плана за разширяване на дейността на Московския държавен университет независимо от участието на Тихонова.

Впоследствие Акимов отрече да е правил подобни изказвания за Ройтерс, в които да е идентифицирал Тихонова като дъщеря на Путин.

"Акимов беше изненадан и изумен, когато прочете репортажа на информационна агенция Ройтерс, в който му се приписва заявлението, че ръководителят на "Инопрактика" г-жа Тихонова, била дъщеря на президента на Руската федерация", посочи в изявление "Газпромбанк".

"Акимов не е правил подобни изявления", каза "Газпромбанк" и добави, че наистина си сътрудничи с "Инопрактика", но подчерта, че нито Акимов, нито други нейни сътрудници разполагат с информация за родствените връзки на Тихонова.

Ройтерс заяви, че се придържа към публикуваното в репортажа.

Тихонова се занимава и с други дейности освен работата си в университета. Под това име тя от години се състезава като танцьорка на акробатичен рокендрол. През 2013 г. тя и партньорът ѝ по танци се наредили на пето място на световен шампионат в Швейцария. Днес тя е председател на два организационни комитета на Общоруската федерация по акробатичен рокендрол, показва уебсайтът на организацията. Сред спонсорите на федерацията са "Сибур", "Новатех" и "Газпромбанк" - компании, в чиято собственост и управление участват приятели и сътрудници на президента. Между тях са Тимченко, Кирил Шамалов и по-големият му брат Юрий Шамалов. Същите компании са споменати на уебсайта на "Инопрактика" като корпоративни спонсори на проекта.

По-голямата дъщеря на Путин - Мария - е извън фокуса на общественото внимание дори повече от сестра си. Ройтерс не можа да намери скорошни потвърдени снимки на Мария.
Тя е родена на 28 април 1985 г. Учила е биология в Санктпетербургския университет и медицина в Московския държавен университет. Според информации в руски и западни медии Мария се е омъжила за холандски бизнесмен на име Йорит Йост Фасен. В някои информации се твърдеше, че тя е живяла известно време в Холандия, но това не можа да бъде потвърдено.
По-рано тази година Путин каза, че и двете му дъщери живеят в Москва, но не даде повече подробности.

Сега Мария използва фамилията Фасен и под това име гради кариера в биомедицината, специализирайки в областта на ендокринната система, показват научни каталози и публикации.

На уебсайта на ИСТИНА - справочник за учени и тяхната дейност в Московския държавен университет - тя фигурира като съавтор на пет изследвания, публикувани през последните две години.

Мария е докторант в Центъра за ендокринологични изследвания на Московския държавен университет, който управлява благотворителния проект "Алфа-ендо", помагащ на деца, страдащи от ендокринни заболявания.

Мария заяви в имейл до Ройтерс, че запитванията за информация за центъра трябва да се отправят към неговото ръководство. Тя не отговори на въпросите кога се е омъжила или дали постът на баща ѝ е оказал влияние върху кариерата ѝ.

"Алфа-ендо" е финансиран от "Алфа банк" - голяма руска банка с филиали в САЩ, Великобритания и Кипър. Най-големият акционер е милиардерът Михаил Фридман, който има интереси в банковото дело, енергетиката и телекомуникациите.

Съпругът на Мария е работил за "Газпромбанк" - голяма банка, тясно свързана с елита около Путин. А поне до август тази година Йорит Йост Фасен е бил посочен на уебсайта на руската консултантска фирма "МЕФ Аудит" като неин заместник-председател. Той вече не фигурира на уебсайта и не отговори на запитванията за коментар.

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Ана
  #26

  Ех колко се радвам че даже и дъщерята на Путин харесва рокендрола и Биариц. По мое време за рокендрол комунистите изпращаха на Белене а Биариц можехме да видим само на картата. Сега децата на тези сатрапи, които извършиха интелектуален геноцид и унищожиха моралните устои на хората се чудят как да похарчат откраднатите милиони и милиарди, че даже искат и да ръководят ООН, Юнеско, МВФ, МБ и какво ли не и да правят хората на будали.Няма да се помиря никога с мисълта че нашите доморасли политици от прехода играха с комунистите под одеалото и ни направиха ние да сме едиинствената бивша комунистическа страна в ЕС в която НЕ СЕ ИЗВЪРШИ ЛУСТРАЦИЯ.

 2. Мони_deactivated_1480055728
  #25

  Русия заглушава гласа на човешките права Редакционният борд защитава общество „Мемориал“, разкриващо престъпленията на сталинизма утин и приятелите му се изживяват като въплъщение на държавата и всеки, създаващ "негативно обществено мнение", трябва да "подкопава конституционния ред". http://clubz.bg/30418-rusiq_zaglushava_glasa_na_choveshkite_prava

 3. До "Яворч-ето" от #16 до #20 Яворче ,ма много си се разровил бе човече , ма ти направо си се зарил! Неизброени при теб останахте ти и шайката около Костов, дето се обогати от "Костовата приватизация". А забравих - и г-н 10%, ама той се спомина човека от това колко много пари минаха през него към Костов , и колко малко останаха за него! Ама не е лесно - от стотина милиарда основни фондове да вкараш в бюджета 2,5 млрд си иска размах! И сега като се размисля- дали г-н 10% не е 80% или 90% , а името да е дадено от Костов за заблуда!

 4. Мони_deactivated_1480055728
  #23

  Новини от днес: -Высокие инфляционные ожидания - фактор риска превышения фактической инфляции над прогнозной -«Северный поток» продолжает работать в половину мощности из-за подводного аппарата возле трубы -Возобновившееся удешевление нефти повышает вероятность рисков финстабильности - департамент ЦБ -Россия потеряет 10% нефтедобычи из-за технологической отсталости -Иранская нефтяная угроза может стать для РФ серьезнее саудовской -Сбербанк будет проверять личность клиентов по отпечаткам пальцев

 5. strobo
  #22

  Ройтерс тиражира клюки на килограм..... Много съдържателни като "... Съпругът на Мария е работил за "Газпромбанк" - голяма банка, тясно свързана с елита около Путин. А поне до август тази година Йорит Йост Фасен е бил посочен на уебсайта на руската консултантска фирма "МЕФ Аудит" като неин заместник-председател. Той вече не фигурира на уебсайта и не отговори на запитванията за коментар. ...." ....

 6. ivancho ivanov
  #21

  Liberal 18:23 | 11 ноември 2015 | #13
  Пишат, пишат, не бой се! На брой сме имали, казва статистиката, 52 висши
  училища с все такива отбор преподаватели. Те пишат или преписват “трудове”! Някои се оспорват като кражби, но няма значение!
  По времето на НРБ, при решение от горе да се “произведе” академик някой никому знаен селски даскал, се постъпваше по следният начин. Изписваха се няколко учебника от някоя от далечните съветски републики, да речем попедагогика,превевеждаха се и печатаха под автоорството

 7. Явор от Германия Костовист
  #20

  реформатор на деформаторите, Като се разрових да видя кои са тия дето толкова ненавиждат този човек Костов, ми просветна. ДС и КГБ мразят Костов; Гоце мрази Костов; Комунистите мразят Костов; За Доган Костов е Врагът; Царя измами Костов; Мафията ръмжи срещу Костов; Ченгетата слагат капани на Костов; Пресата хули Костов; Питах един рома и той мрази Костов. И Бойко НЕНАВИЖДА Костов, защото Костов е това, което Бойко иска да бъде, а осъзнава че не може ! До сега обаче, не ми се е случвало да срещна човек, който да мрази Костов, и той да не се окаже мутра, комунист, ченге или изкуфял глупак.

 8. Явор от Германия Костовист
  #19

  реформатор на деформаторите, Като се разрових да видя кои са тия дето толкова ненавиждат този човек Костов, ми просветна. ДС и КГБ мразят Костов; Гоце мрази Костов; Комунистите мразят Костов; За Доган Костов е Врагът; Царя измами Костов; Волен съска срещу Костов; Янето лае срещу Костов; Кошлуков мрази Костов; Мафията ръмжи срещу Костов; Ченгетата слагат капани на Костов; Пресата хули Костов; Кеворкян очерня Костов; Питах един циганин, и той мрази Костов. И Бойко НЕНАВИЖДА Костов, защото Костов е това, което Бойко иска да бъде, а осъзнава че не може ! До сега обаче, не ми се е случвало да срещна човек, който да мрази Костов, и той да не се окаже мутра, комунист, ченге или изкуфял глупак.

 9. Явор от Германия Костовист
  #18

  Като се разрових да видя кои са тия дето толкова ненавиждат този човек Костов, ми просветна. ДС и КГБ мразят Костов; Гоце мрази Костов; Комунистите мразят Костов; За Доган Костов е Врагът; Царя измами Костов; Волен съска срещу Костов; Янето лае срещу Костов; Кошлуков мрази Костов; Явор Дачков храчи по Костов; Стефан Гамизов лае по Костов; Мафията ръмжи срещу Костов; Ченгетата слагат капани на Костов; Пресата на Тошо хули Костов; Кеворкян очерня Костов; Божидар Димитров мрази Костов; Питах един циганин,

 10. Явор от Германия Костовист #16, само Костов си остана , беден , неподкупен и не крал и облагодетелствал се от управлението си! Кристално чиста личност! Що не си го вземеш в "Германия", ама да остави "усвоеното" по време на управ лението си и след това! Таман ще си върнем държавния дълг!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.