Дъщерята на Бъсеску критикува Холандия в Европейския парламент

Елена Бъсеску

Румънският евродепутат Елена Бъсеску окачестви като "ирония на съдбата" факта, че товар от близо 40 милиона контрабандни цигари е стоял четири дни, без да бъде разкрит, на пристанището Ротердам в Холандия - една страна, която, "позовавайки се на корупцията и злоупотребите", се противопоставя на влизането на Румъния в Шенген, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА в четвъртък.

По време на изказване на заседание на Европейския парламент в Страсбург дъщерята на румънския президент подчерта, че "подобно нещо е невъзможно да се случи на пристанището в Констанца".

"Данъчните измами предизвикват значителни икономически загуби, засягат функционирането на държавните институции и излагат на опасност националната сигурност", заяви Елена Бъсеску по време на дебати относно борбата с укриването на данъци и данъчните измами.

Евродепутатката подчерта, че румънското правителство е превърнало в свой приоритет борбата с данъчните измами, като е създало междуведомствен комитет с такава цел. Тя напомни, че Холандия се противопоставя на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, "позовавайки се на корупцията и злоупотребите".

"Като ирония на съдбата, един товар от 40 милиона контрабандни цигари на стойност 15 милиона евро е стоял четири дни на пристанището в Ротердам в Холандия, една страна членка на Шенген. Такова нещо е невъзможно в пристанището в Констанца", подчерта Елена Бъсеску.

Тя отбеляза, че заслугите за залавянето на тази "внушителна" пратка миналата седмица е на ирландските власти.

Споделяне

Още от Балкани