Дъщерята на гледачката на децата на Манолев е собственик на къщата за гости

Прокуратурата подозира, че само бившият зам.-министър е ползвал имота, но никой не го виждал там

Дъщерята на гледачката на децата на Манолев е собственик на къщата за гости

Официалният собственик на къщата за гости край Сандански – Ана Димитрова – е дъщерята на гледачката на децата на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Това е показала проверката на прокуратурата. Димитрова и Манолев вече са обвиняеми. На младата жена са повдигнати обвинения, че е декларарирала неверни данни, за да получи пари от еврофондове. Манолев ще отговаря като подбудител и помагач. Той е на свобода срещу 100 хил. лв. гаранция. На Димитрова са определени 2 хил. лв.

Оставка, а след това – обвинение

Манолев подаде оставка след скандала около къщата, но твърдеше, че няма нищо общо с проекта, финансиран с близо 400 хил. лв. европейски средства.  Разследване на "Биволъ" показа, че той е учредил право на строеж на Димитрова. Според прокуратурата голяма част от документите не са подписвани от Димитрова. Кой обаче ги е подписвал, не е ясно. Според разследващите през всичките шест години, откакто е фунционира къщата, не е представен нито един документ с вярно съдържание.

"В случаи, в които имаме имитиране на подпис, вещите лица не могат да кажат кой е имитаторът, могат със сигурност да кажат и такова заключение имаме към този момент, че не са положени от лицето, което е посочено като негов автор", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

За лични нужди

Прокуратурата подозира, че къщата за гости е ползвана единствено от Манолев и семейството му. Засега обаче няма доказателства за това. Дисковете от видеонаблюдението са изчезнали, регистърът на посетителите – също, няма и свидетели, които да са виждали бившият зам.-министър в имота.

"Призовавам всички, които са посетили тази къща, да дойдат и да бъдат разпитани и да потвърдят, ако въобще има такова обстоятелство", заяви Аранаудова. Ден по-рано тя разказа, че проверяващите са заварили къщата изчистена и празна. Ключ от нея бил оставен в общината в Сандански с молба имотът да не се разбива.

Арнаудова отново разкритикува местната община, че не им оказва достатъчно съдействие. Според последната информация туристическият данък е бил платен в деня, когато е започнала проверката. От общината обаче не можели да си спомнят нито кой е оставил ключа, нито кой е платил парите. От кметството отказали да дадат и записите от видеонаблюдението си. Тогава прокуратурата ги иззела.

Отказ

Манолев и Димитрова не са давали обяснения. Бившият зам.-министър е отказал да му се направи криминалистична регистрация, както и да попълни декларация за имущественото си състояние.

Прокуратурата очаква справка от мобилен оператор дали номерът, посочен в документите за къщата, е неговият. Оперативната информация сочела това, но за момента официално потвърждение няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?