Дъщерята на Хийт Леджър ще вземе Оскара му

Дъщерята на Хийт Леджър ще вземе Оскара му

В случай, че американският актьор Хийт Леджър, който посмъртно бе номиниран за Оскар за поддържаща роля в лентата “Тъмния рицар“, бъде отличен от Киноакадемията на 22 февруари, статуетката ще получи невръстната му дъщеря Матилда. Тя обаче няма да може да се разпорежда с нея до навършването на пълнолетие.

До това решение е стигнало ръководството на Киноакадемията, предаде TNR.com. Казусът бе в това, че съгласно правилата отличието за починал победител може да получи неговият брачен партньор или по-голямото дете. Леджър, който почина от смъртоносна комбинация на приспивателни и болкоуспокояващи лекарства в началото на 2008 г., обаче не беше женен за актрисата Мишел Уилямкс, която е майка на едва тригодишната Матилда.

При това положение наследницата на актьора не може да подпише задължителния за случая договор, според който статуетката Оскар може да бъде продадена, само след като Киноакадемията откаже да я придобие за един долар.

Решено е този контракт да бъде парафиран от Мишел Уилямс, която ще бъде официалния попечител на статуетката до навършване на пълнолетие на дъщеря ѝ. Ако Матилда не си потърси правата върху Оскара, след като стане пълнолетна, той ще бъде върнат на Киноакадемията безвъзмездно.

Споделяне

Още от