Дъщерята на Цветан Василев е издирвана за изпирането на 2.6 млн. лева

Майка й излезе с отворено писмо до президента за "абсурдното" обвинение

Радосвета Василева, снимката е от блога на баща й

Радосвета Василева, която е дъщеря на банкера Цветан Василев, е обвинена задочно за изпирането на 2.645 милиона лева, съобщи в сряда Софийската градска прокуратура. Информацията от държавното обвинение бе оповестена, след като за случая се разбра от отворено писмо до президента, написано от майката на Радосвета – Антоанета Василева.

 

Антоанета Василева информира държавния глава, че дъщеря ѝ ще отговаря за "пране на пари", тъй като е купила "двустаен" апартамент във Варна с пари, дарени от баща ѝ.

 

Обвинението обаче е за твърде голяма сума за подобно жилище във Варна, купено през 2013 г. Пред Mediapool адвокатът на Цветан Василев Христо Ботев обясни, че става дума "за един или два апартамента".

 

"Не знам повече подробности", каза адвокатът. Той все пак уточни, че обвинението за пране на пари не засяга известния имот на семейство Василеви до градинката на "Кристал" в София.

 

Прокуратурата е постановила задържането на дъщерята на банкера за 72 часа, тъй като тя не е била открита на адреса ѝ в София.

 

"Под вратата на жилището е подпъхната бележка в понеделник, а след това е издадена заповед за ареста. Те много добре знаят, че тя от три години не живее в България. Очевидно са притеснени от действията на Цветан Василев по американския закон "Магнитски", коментира адв. Ботев. Той каза, че Радосвета Василева живее в Лондон.

 

Държавното обвинение информира, че са изпратени две призовки на актуалния български адрес на обвиняемата – на 2-ри и 7-ми август.

"От съпровождащата ги докладна се установява, че по данни на охраната на адреса тя живее там, но от дълго време отсъства и призовките ги получава адвокат. По делото са изискани и приложени всички необходими справки от проведеното издирване на лицето в страната. Видно от тях Василева е напуснала пределите на България на 16 август 2016 г. и до този момент няма регистрирано влизане", съобщават от прокуратурата.

Радосвета Василева е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на 15 август е издадена Европейска заповед за арест. Това означава, че ако живее в Лондон, британските власти трябва да я задържат, а съдът да прецени дали да я екстрадира.

Писмото до президента

Майката на Радосвета Василева пише до президента, че действията на прокуратурата са мотивирани от искането на Цветан Василев за закрила от САЩ по закона "Магнитски".

 

"На база на "неявяването“ на дъщеря ми, българската прокуратура издава заповед за задържане под стража за 72 часа. Повтарям, за да е ясна абсурдността на случая – въпреки че тя е нередовно призована в брутален разрез с българските процесуални правила, както и с човешките ѝ права, българската прокуратура ѝ издава заповед за арест за 72 часа. Естествено причините са ясни: с процедурни нарушения се цели издаването на червена бюлетина от Интерпол и европейска заповед за арест", се казва в писмото на Антоанета Василева.

 

"Повтарям отново, за да е ясна абсурдността на ситуацията: според българската прокуратура през 2013 г. дъщеря ми е трябвало да знае, че баща ѝ, който е един от най-големите данъкоплатци в България, най-влиятелният човек в България според "Форбс", носител на серия награди, един от най-големите дарители, член на борда на Атлантическия съвет на САЩ, се е занимавал с "престъпна" дейност! А пък и кога прокуратурата доказа престъпния произход на средствата на Цветан Василев? Той няма присъда, а презумпцията за невинност е изконно човешко право", пише Антоанета Василева до президента.

 

Според съпругата на банкера е "много съмнително" съвпадението, че едни и същи следовател и прокурор са повдигнали обвинения срещу нея и дъщеря ѝ, както и заповедите за ареста им. От края на март тази година Антоанета Василева също е с обвинение за пране на пари.

 

В писмото се изброяват личните успехи на дъщерята на семейство Василеви. Тя завършила Американския колеж в София, а после - с пълно отличие "Международни отношения" в университета Tufts (САЩ). Има магистърска степен по право от Сорбоната и втора магистърска степен по право от Sciences-Po Paris. През 2016 г. Радосвета Василева е защитила докторат в най-престижното училище по право във Великобритания - UCL.

 

Въпросите до Радев

 

В отвореното писмо Антоанета Василева задава на президента Румен Радев следните въпроси:

 

Смятате ли, че е нормално Главният прокурор да използва властта си за лична вендета срещу тези, които го изобличават в корупция, чрез децата им?

 

Как се чувствате като Президент на държава, управлявана от мафията, и какво ще направите, за да защитите невинните хора от мафията?

 

Какви стъпки бихте предприели, за да изчистите държавата от корупционните практики и мафиотските обвързаности, които карат младите хора да напускат страната завинаги?

Споделяне

Още по темата

Още от България