Дъщерята на Цветан Василев обжалва ареста си

Дъщерята на Цветан Василев обжалва ареста си

Дъщерята на бившия банкер и собственик на КТБ Цветан Василев, е атакувала в съда прокурорското постановление за задържането ѝ до 72 часа, което беше издадено миналата седмица, съобщи в. "Сега", като се позова на справка в електронното деловодство на Софийския градски съд (СГС).

Радосвета Василева е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на 15 август е издадена Европейска заповед за арест. Това означава, че ако живее в Лондон, както се твърди, британските власти трябва да я задържат, а съдът да прецени дали да я екстрадира.

Тя е обвинена задочно за изпирането на 2.645 милиона лева, съобщи в миналата сряда Софийската градска прокуратура. Информацията от държавното обвинение бе оповестена, след като за случая се разбра от отворено писмо до президента, написано от майката на Радосвета – Антоанета Василева.

Антоанета Василева информира държавния глава, че дъщеря ѝ ще отговаря за "пране на пари", тъй като е купила "двустаен" апартамент във Варна с пари, дарени от баща ѝ.

Според прокуратурата в годините, когато банкерът получаваше в България титлите "Банкер на годината" и "Мистър Икономика", дъщерята е трябвало да знае, че той върши престъпления, отбелязва в. "Сега".

От СГС обяснили пред вестника, че делото още не е разпределено на съдия и не е насрочено. Чака се прокуратурата да изпрати цялото досъдебно производство срещу Василева, каквато била стандартната процедура в такива случаи. След като прокуратурата прати материалите, съдът ще насрочи делото в открито заседание.

По същия път преди няколко месеца мина съпругата на Василев - Антоанета, която също е обвинена за пране на пари и също е в неизвестност за прокуратурата. Тогава съдът не се произнесе по жалбата ѝ, като беше прието, че няма как да се произнесе по арест, който не се е състоял, припомня вестникът.

По закон идеята на този 72-часов арест е обвиняемият да бъде изправен пред съд, който да прецени дали трябва да му бъде взета постоянна мярка за задържане, или не. А задържането ѝ е наредено, тъй като не била открита от призовкарите на адреса ѝ в София.

Пред Mediapool миналата седмица адвокатът на Цветан Василев Христо Ботев обясни: "Под вратата на жилището е подпъхната бележка в понеделник, а след това е издадена заповед за ареста. Те много добре знаят, че тя от три години не живее в България. Очевидно са притеснени от действията на Цветан Василев по американския закон "Магнитски".

Споделяне
Още по темата
Още от България