Дъщерята на Цветан Василев обжалва ареста си

Дъщерята на Цветан Василев обжалва ареста си

Дъщерята на бившия банкер и собственик на КТБ Цветан Василев, е атакувала в съда прокурорското постановление за задържането ѝ до 72 часа, което беше издадено миналата седмица, съобщи в. "Сега", като се позова на справка в електронното деловодство на Софийския градски съд (СГС).

Радосвета Василева е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на 15 август е издадена Европейска заповед за арест. Това означава, че ако живее в Лондон, както се твърди, британските власти трябва да я задържат, а съдът да прецени дали да я екстрадира.

Тя е обвинена задочно за изпирането на 2.645 милиона лева, съобщи в миналата сряда Софийската градска прокуратура. Информацията от държавното обвинение бе оповестена, след като за случая се разбра от отворено писмо до президента, написано от майката на Радосвета – Антоанета Василева.

Антоанета Василева информира държавния глава, че дъщеря ѝ ще отговаря за "пране на пари", тъй като е купила "двустаен" апартамент във Варна с пари, дарени от баща ѝ.

Според прокуратурата в годините, когато банкерът получаваше в България титлите "Банкер на годината" и "Мистър Икономика", дъщерята е трябвало да знае, че той върши престъпления, отбелязва в. "Сега".

От СГС обяснили пред вестника, че делото още не е разпределено на съдия и не е насрочено. Чака се прокуратурата да изпрати цялото досъдебно производство срещу Василева, каквато била стандартната процедура в такива случаи. След като прокуратурата прати материалите, съдът ще насрочи делото в открито заседание.

По същия път преди няколко месеца мина съпругата на Василев - Антоанета, която също е обвинена за пране на пари и също е в неизвестност за прокуратурата. Тогава съдът не се произнесе по жалбата ѝ, като беше прието, че няма как да се произнесе по арест, който не се е състоял, припомня вестникът.

По закон идеята на този 72-часов арест е обвиняемият да бъде изправен пред съд, който да прецени дали трябва да му бъде взета постоянна мярка за задържане, или не. А задържането ѝ е наредено, тъй като не била открита от призовкарите на адреса ѝ в София.

Пред Mediapool миналата седмица адвокатът на Цветан Василев Христо Ботев обясни: "Под вратата на жилището е подпъхната бележка в понеделник, а след това е издадена заповед за ареста. Те много добре знаят, че тя от три години не живее в България. Очевидно са притеснени от действията на Цветан Василев по американския закон "Магнитски".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?