Дъщерята на Цветан Василев: Пеевски, който поиска КТБ от баща ми, стои зад атаката срещу мен

Дъщерята на Цветан Василев: Пеевски, който поиска КТБ от баща ми, стои зад атаката срещу мен

Дъщерята на фалиралия банкер Цветан Василев - Радосвета Василева е с мярка за неотклонение в Сърбия, но не е в ареста. Това съобщи самата тя в новосъздадения си блог. Василева е издирвана от началото на месеца с европейска заповед за арест по обвинение от българската прокуратура за пране на пари по повод имот, закупен за нея от баща ѝ година преди срива на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Първата публикация на Радосвета Василева в блога ѝ е от дата 24 август, достъпна е и на английски, и на български език, и е озаглавена "Как българските корумпирани власти злоупотребяват с "Червената бюлетина" на Интерпол за брутални политически вендети". Това е пространен разказ, в стил човешка изповед, за "тригодишния безпрецедентен тормоз", сполетял фамилията.

"Това е потресаващ разказ от първо лице за това как българската прокуратура може да Ви издаде "Червена бюлетина" на Интерпол още преди да Ви е призовала (в случая даже нередовно) и преди да Ви е повдигнала скалъпено абсурдно обвинение! Да, толкова са арогантни, отмъстителни и примитивни", пише Василева.

Тя разказва, че посетила родителите си в Белград за рождения ден на баща си на 12 август.

"Когато отидох да се регистрирам в сръбската полиция, тъй като по закон всеки чужденец, който е на сръбска територия повече от един ден, трябва да се регистрира, служителите в полицейското управление любезно ми обясниха, че трябва да ме арестуват, защото България ми е издала "Червена бюлетина" на Интерпол", пише Радосвета Василева.

След като сръбските власти получили потвърждение от София, че тя е търсеният човек, съдът постановил да не бъде арестувана, но да остане в сръбската столица.

"Бях изплашена до смърт, но и бях дълбоко впечатлена от човешкото лице на сръбските власти. Полицаите, които ме арестуваха и ме откараха в сръбското бюро на Интерпол, ми казаха: "Не изглеждаш като престъпник. Всичко ще е наред". Служителите на сръбското бюро на Интерпол бяха доста озадачени какво се случва. Чух ги да шепнат на сръбски: "Първо бащата, после майката, сега дъщерята…Нещо странно се случва в България", пише Радосвета Василева.

Тя разказва, че същото се е случило с майка ѝ, когато през 2016 г. посетила съпруга си и също се оказала със задочно обвинение за пране на пари и издирвана от Интерпол.

"Обвиниха майка ми в пране на пари, защото купила къща с пари, дарени от баща ми. Според болното въображение на прокуратурата, майка ми е трябвало да знае, че баща ми е престъпник и парите били с нечист произход. До ден днешен баща ми няма присъда. Къде е презумпцията за невинност? Как през 2012 г. майка ми, видите ли, знаела, че е женена за престъпник, а пък компетентната прокуратура, която според собствените си твърдения стига до Луната с дизелов двигател, не е знаела?", пита Радосвета Василева.

Проблемите на семейството си тя обяснява с отказа на баща ѝ да прехвърли активите на КТБ на Делян Пеевски "безвъзмездно", а като инициатор на атаката Василева сочи депутата от ДПС.

"Баща ми беше рекетиран от български политици дълго време, но през 2014 г. наглостта премина всякакви граници. Както е вече известно, през 2014 г. г-н Делян Пеевски чрез адвоката си г-н Ангелов е поискал да му прехвърли активи на КТБ безвъзмездно. Баща ми, разбира се, е отказал. Тогава започна нашият кошмар. Последва класическа "рейдърска атака" – изфабрикувани обвинения, очерняща кампания в медии, контролирани или близки до г-н Пеевски, опит да убият баща ми, нередовно призоваване, злоупотреба с право, заповед за задържане под стража за 72 часа, Европейска заповед за арест, "Червена бюлетина" на Интерпол и запор върху цялото му имущество. Трябва да си спомним, че през лятото на 2014 г. бяха арестувани невинни хора, за да ги изнудват да дават лъжливи показания срещу баща ми", пише още Радосвета Василева.

И казва, че семейството ѝ е завело дела в Европейския съд по правата на човека, а обяснението ѝ защо и тя е станала интересна за българските власти, е задвижената процедура по американския закон "Магнитски".

"На 11 август 2017 г., американските адвокати на баща ми, подкрепени от фондацията на Бил Ричардсън, официално подадоха жалба пред американското правителство по закона "Магнитски" като представиха конкретни доказателства как Главният прокурор г-н Цацаров и г-н Делян Пеевски умишлено са нарушили човешките права на баща ми, за да прикрият грандиозна корупция в България", пояснява дъщерята на Цветан Василев.

Споделяне

Още по темата

Още от България