Дъщерята на убития ресторантьор във Виноградец призова Цацаров да не забравя случая

Обвиняемият общинар Лазар Влайков с нищо не показал, че съжалява

Деница Тонкева

Разследващите да не забравят за делото срещу бившия председател на Общинския съвет в Септември от ГЕРБ Лазар Влайков, обвинен за непредумишленото убийство на ресторантьора от Виноградец Наско Тонкев, извършено през август м.г.

Това призовава дъщерята на убития – Деница Тонкева, която собственоръчно написа отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и го внесе в прокуратурата заедно с подписка, подкрепена от близо 300 души.

"Всички хора ме питат – какво става с вашия случай, Лазар пак ли ще се измъкне? Така, ние се организирахме и събрахме подписката, защото неговото поведение – на Лазар Влайков, до момента показва чувство на безнаказаност. Той открито говори пред медиите, че ще напусне Общинския съвет, когато той сам пожелае", разказа момичето в понеделник пред Нова телевизия.

Семейството ѝ се решило на този ход заради притеснения, че случаят може да бъде потулен във времето и убийството на баща ѝ да не получи възмездие.

Както е известно, Наско Тонкев бе убит при нелеп инцидент с личния пистолет на Лазар Влайков по време на празненство по случай рождения ден на 6-годишно дете. Първоначалната версия бе, че именно детето е дръпнало спусъка, след като общинарят му дал да разгледа оръжието. Роднините на убития рестораньор обаче твърдят, че именно Влайков е произвел фаталния изстрел.

Заради трагичния инцидент той подаде оставка като председател на Общинския съвет в Септември, но не и като общински съветник. Междувременно съдът го освободи от арест през ноември м.г. срещу гаранция от 8000 лева. Оттогава насам разследващите не са споделяли никаква информация във връзка с делото срещу него.

"Бави се комплексната експертиза, затова написахме писмото. Защото едно убийство дали е извършено в малко населено място или в големия град – разследването трябва да бъде едно и също", коментира Деница Тонкева, признавайки, че решението на Цацаров да премести делото от Пазарджик в Пловдив я успокоява.

"Аз знам, че всички институции си вършат работата, но някакси да не се забравим във всичкото това нещо, което се случва в държавата. Всеки ден нелепи ситуации", добави момичето.

Попитана дали семейството ѝ продължава да има съмнения, че Лазар Влайков има протекции от високо ниво и може да се размине с наказателната отговорност по случая, тя заяви, че не може да каже дали това е така.

Добави обаче, че я тормози фактът, че въпреки убийството, общинарят вече е на свобода и продължава да бъде съветник

"Това за мене не е честно, защото моят баща изгни в гроба, а той дейно си участва в Общинския съвет и дава гласа си за нас, за народа – не е честно", заключи Деница Тонкева, добавяйки, че Влайков "не показа с нищо дори, че съжалява – нито във въпросната нощ, нито 7 месеца дотук след това".

В отговор на писмото ѝ до Цацаров и внесената заедно с него подписка, от държавното обвинение заявили пред Нова телевизия, че досега по делото срещу Влайков са извършени 3 огледа на местопрестъплението, разпитани са над 25-има свидетели, назначени са химически, балистични и съдебно-медицински експертизи и е направен следствен експеримент.

Колкото до бавещите се заключения по комплексната експертиза, назначена в Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) в МВР, от прокуратурата уточнили, че Сотир Цацаров щял да разговаря с вътрешния министър Валентин Радев, за да разбере причините за забавянето.

Споделяне

Още от България