Датчаните казаха "не" на "повече Европа"

Кристиан Тулесен-Дал, лидер на евроскептичната антимигрантска Датска народна партия

Датчаните казаха "не" на "повече Европа", като отхвърлиха на референдума в четвъртък предложението на правителството за засилване на сътрудничеството с ЕС в сферата на полицията и сигурността, опасявайки се да не загубят суверенитета си по въпросите на имиграцията, предаде Франс прес.


Според окончателните резултати с "не" са гласували 53,1 процента от избирателите срещу 46,9 процента с "да". Активността е била около 72 процента според двете основни датски телевизии - DR и TV2, предаде Асошиейтед прес.

"Това е солидно "не", което ме притеснява, но аз изцяло уважавам решението на датчаните", заяви премиерът Ларс Льоке Расмусен на пресконференция късно снощи в сградата на правителството в Копенхаген.

"Датчаните казват "да" на сътрудничеството, но "не" на отстъпването на още суверенитет на Брюксел", заяви Кристиан Тулесен-Дал, лидер на евроскептичната антимигрантска Датска народна партия. Макар че в парламента тя поддържа правителството на малцинството на проевропейската Либерална партия (Венстре), Народната партия бе против предложението му Дания да се откаже от правото на изключение от общата европейска политика във вътрешните работи и правосъдието, датиращо от 1992 година.

Премиерът заяви, че следващата седмица ще започне разговори с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за договаряне на т.нар. паралелни споразумения, които да позволят на Дания да продължи сътрудничеството с Европол.

Референдумът - осмият в страната от приемането ѝ в ЕС през 1972 година, потвърди скептицизма на датското общественото мнение към европейския проект, но и силата на Датската народна партия, която организира кампания преди референдума с девиза: "Повече ЕС? Не, благодаря!", отбелязва АФП.

Датският министър на правосъдието Сьорен Пин каза в петък, че страната му иска да остане в европейската полицейска служба Европол въпреки резултатите от референдума, предаде Ройтерс. Пин пристигна в Брюксел, за да запознае със ситуацията своите колеги от ЕС на Съвета по правосъдие и вътрешни работи.

"Ще ги информирам за резултата от датския референдум, че не можем да участваме в разпоредбите на Европол. Това ни поставя в трудно положение, но ние просто ще трябва да работим с агенцията и да видим как можем да уредим въпроса", заяви той преди заседанието.

"Правителството има доста голям интерес Дания да остане в Европол и трябва да се опитаме да направим това", каза Пин.

Негови колеги министри и служители от ЕС изразиха съжаление от вчерашното решение на датчаните, но заявиха, че са готови да работят за оставане на Дания в Европол.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа