Датчици ще казват на концесионера кога да хвърля боклука на София

Датчици ще казват на концесионера кога да хвърля боклука на София

До половин година контейнерите за боклук в София ще бъдат снабдени с датчици, които ще отчитат колко са пълни съдовете и ще изпращат информация до концесионера за необходимостта от изпразването им. Така ще се оптимизират транспортните маршрути на камионите за сметосъбирането, а също така електронните съоръжения ще показват колко пъти са вдигани боклукчийските кофи. Това ще е част от системата за GPS-проследяването на дейностите по сметосъбирането и сметоизвозването в столицата, която новият собственик на концесионните договори за чистотата в София - инвестиционният фонд "Икуест", обеща да изгради със собствени средства.

Ангажиментът бе поет от Георги Крумов, управляващ партньор в "Икуест", по време на заседанието на Столичния общински съвет (СОС)в четвъртък. Той се съгласи с искането на кмета Бойко Борисов GPS-системата да е за сметка на концесионера и обеща, че тя ще е по-скъпа и по-ефективна от предвидената от Столична община, за която кметството бе планирало 500 хил. лв.

По повод съмнението, че изграждайки сам системата за следене изпълнението на ангажиментите, тя може да бъде манипулирана, Крумов заяви, че GPS-мрежата ще бъде монтирана от независима фирма, освен това системата щяла да има втори дисплей в общината. На него също ще се отчита запълняемостта на кофите и контейнерите, местоположението на колите за сметосъбиране и натоварения обем.

За гражданите пък ще бъде пуснат кол център, на чийто телефонен номер ще могат да получават информация за работата на фирмите по чистотата, както и да посочват къде не се извозват, къде няма достатъчно съдове и др. сигнали.

Новият собственик на концесията вече купил 15 нови камиона, като обновяването на автопарка ще продължи, каза пред общинарите Крумов. Той ги поухажва с още обещания, сред които да опрости лихвите от 3 млн. лв., върху дължимите за 2005 г. 8 млн. лв. за извършени дейности. Друг ангажимент, който Крумов пое, бе подобряване на изпълнението на договорите, но според него не може засега да се говори за предоговаряне на параметрите на контрактите.

“Икуест” води преговори с три фирми - германска, австрийска и френска, която да поеме почистването на София. До един месец ще бъде избран стратегическият партньор, каза Крумов, като уточни, че най-напреднали са преговорите с австрийската фирма, която чисти Лондон и Мадрид.

В същото време управляващият партньор в концесионера посочи, че залагането на много високи критерии ще изисква по-висок бюджет.

План–сметката на общинския бюджет за 2007 г., в която са заложени 50.5 млн. лв. за дейностите по чистотата, обаче не беше приета от СОС. Мотивът на градските съветници беше, че документът е внесен в последния момент и като цяло е преписан от миналогодишната план-сметка. В проекта се предвижда 32 млн. лв. да отидат за битовото сметоизвозване, като за целта е заделен и резерв от 600 хил. лв. Другото голямо перо от разходите за чистотата е ръчното метене на улиците, за което са заложени 5.7 млн. лв. за годината. Крумов се съгласи, че ръчното метене е анахронизъм за ХХІ век, но в същото време отбеляза, че паркиралите по улиците и тротоарите автомобили пречат на въвеждането на машинното почистване. За метене със специализирана техника са отделени само 275 хил. лв. За машинното миене са предвидени 1.329 млн. За извозването на уличните отпадъци са записани 2.335 млн. лв., а за едрогабаритните боклуци – 1.3 млн. лв.

Забавянето на одобрената план-сметка може да доведе до скрит дълг на общината за сметта, както се получи това с бюджета за 2005 г. Затова и кметът Бойко Борисов определи като несериозно неприемането на план-сметката.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?