Датска пивоварна произвежда бира, използвайки урина

Датска пивоварна използва 50 хил. литра урина, събрана на най-големия музикален фестивал в Северна Европа – "Роскиле" (Roskilde Music Festival), за да произвежда нова вид бира, насочена към по-приключенски настроените потребители на пиво, съобщи Ройтерс в петък.

Бирата, е наречена "Писнер" (Pisner) - игра на думи, комбинираща Пилзнер и местния жаргон за урина, но на практика не съдържа човешка урина, както биха си помислила първоначално много хора. Тя се произвежда от малцов ечемик, наторяван с човешка урина, а не както е по традиция - с животински или изкуствен тор.

"Когато бе пусната новината, че започваме да произвеждаме "Писнер", много хора си помислиха, че филтрираме урина и я слагаме директно в бирата. Доста се посмяхме с това", казва Хенрик Ванг, главен изпълнителен директор на дръзката пивоварна "Норебро Бригхус" (Norrebro Bryghus).

Използването на човешки екскременти като тор в такъв мащаб е новост, съобщи датският съвет за селско стопанство и храни. Той вече определи концепцията като "бироциклиране" (beercycling).

Събраната през 2015 г. урина по време на традиционно провеждащия се в едноименния датски град музикален фест "Роскилде" са били достатъчни за отглеждането на малцов ечемик, който да стигне за производството на 60 хил. бутилки бира "Писнер", допълва агенцията.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?