Датската авиокомпания “Кимбър Стърлинг” банкрутира

Основаната през 1949 г. датска авиокомпания “Кимбър Стърлинг“ спря полети от 3 май сутринта и обяви банкрут, съобщават агенциите. Собствениците на авиокомпанията решиха да спрат финансирането и бордът на директорите бе принуден да обяви банкрут, се казва в официално съобщение от “Кимбър Стърлинг“.

От сайта на компанията става ясно, че всичките ѝ полети са отменени, а притежателите на билети могат да получат парите си обратно от датския гаранционен фонд за пътувания.

През 2008 г. компанията закупи част от фалиралата нискотарифна авиокомпания “Стърлинг Еърлайнс“, но въпреки това не успя да се справи с финансовите трудности.

“Кимбър Стърлинг” беше засегната от жестоката конкуренция на скандинавските SAS, “Финеър” и “Еър Шътъл”. Нарастващите разходи и борбата на пазара на нискотарифните превозвачи са сред основите причини за банкрута. Миналия месец датският авиопревозвач обяви, че ще освободи 890 души от персонала и че ще се фокусира върху вътрешния пазар.

Авиокомпанията оперираше по 27 дестинации, от които 19 от летището в Копенхаген.

Фирмата за кратко обслужваше единствената пряка авиолиния от София до Копенхаген, но в края на миналата година прекрати полетите до българската столица.

"Очакваме до три дни да изработим план за бъдещето на дейностите на компанията", пише още в изявлението.

Споделяне

Още от Бизнес