Датската компания "Юск" удвои инвестицията си у нас до 100 млн. евро

Датската компания "Юск" удвои инвестицията си у нас до 100 млн. евро

Заради растящия пазар в региона датската компания "Юск" (JYSK) ще вложи около 100 млн. евро в логистичния си център в Божурище. Това е двойно повече от обявеното преди година инвестиционно намерение за израждане на базата край София, стана ясно по време на церемонията по първа копка на строежа във вторник.

Изграждането на дистрибуционен център на "Юск" в България е огромно признание за страната ни като предпочитана инвестиционна дестинация и изключително позитивен сигнал за останалите инвеститори, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на първата копка.

Вицепрезидентът по логистика на "Юск" Алан Кяргаард обяви, че компанията внимателно избира местата, на които позиционира такива центрове. Базата край София ще обслужва целия регион на Балканския полуостров, посочи той.

Логистичният център трябва да е готов през 2018 г.

Логистичният център на "Юск" ще бъде изграден върху терен от 300 дка в индустриална зона София - Божурище. Разгъната застроена площ от 92 300 кв.м. Ще има два високи склада от по 50 м височина, всеки един по 10 дка, което е значително над обичайните параметри за подобни конструкции у нас. Освен това ще бъдат изграден още един склад около 60 дка с височина до три етажа.

Проектът е дело на арх. Милен Стайков от "НАБ Архитектс". Изпълнител на обекта е българската строителна компания "Микс – констръкшън". Атоматизираното оборудване за склада ще бъде доставено от португалската EFACEC Handlign Solutions, а стелажите от австрийската "Фьосталпине Кремс".

По време на строителството на обекта ще бъдат ангажирани до 500 работници, а след това ще бъдат разкрити около 200 работни места в базата.

Към момента "Юск" има над 2300 магазина в 41 страни по света. Годишният оборот на групата е около 3 милиарда евро, а общият брой на персонала е почти 20 000 служители. В България "Юск" има 13 магазина в 10 града.

Инвестиции за над 235 млн. лв. в Божурище

Новият дистрибуционен център на "Юск" е най-голямата инвестиция в икономическата зона София – Божурище до момента и това ще затвърди нейните позиции като една от най-атрактивните локации в страната както за чужди, така и за местни инвеститори, каза министърът на икономиката Караниколов.

Заявените инвестиции в индустриалната зоната достигат 235 млн. лв. Очакваните работни места са над 1000.

Споделяне

Още от Бизнес