Датската полиция арестува 23-ма души след размирици в Копенхаген

Датската полиция арестува 23-ма души след размирици в Копенхаген

Двадесет и трима души бяха арестувани във връзка с размирици в Копенхаген, съобщи днес датската полиция, цитирана от Ройтерс, след ескалиране на контрапротести срещу демонстрация на крайнодесен активист.

Размириците обхванаха няколко района на датската столица след демонстрацията на Расмус Палудан, основател на антиимигрантската партия "Твърд курс".

"Имаме 23-ма задържани след безредици вчера и през изминалата нощ", обяви в Туитър полицията, цитирана от Франс прес.

Вчера следобед Палудан, който има условна присъда затвор за расистки обиди, събрал свои привърженици в квартал близо до центъра на Копенхаген. Той бил подложен на остри нападки от свой противник, след което избухнали сблъсъци между контрадемонстранти и силите на реда. Противници на Палудан горили кофи за боклук и велосипеди, и замеряли полицаите с павета, на което силите на реда отвърнали със сълзотворен газ.

Според Асошиейтед прес до сблъсъци се стигнало, след като Палудан няколко пъти подхвърлил във въздуха екземпляр от Корана в населения с имигранти столичен квартал Ньоребро.

"Категорично несъгласен съм с безсмислените провокации на Палудан. Оборете го с аргументи, не с насилие", заяви премиерът Ларс Льоке Расмусен в Туитър.

Полицията каза, че по-късно задържаните ще бъдат разпитани от съдия за предполагаем палеж на автомобили и кофи за боклук, и за насилие срещу полицейски служители.

Палудан, адвокат и ютюбър, редовно организира провокативни прояви с участието на шепа хора, за да изрази несъгласието си с имиграцията и ислямизирането, както той твърди, на обществото.

Споделяне

Още от Европа