Датската полиция обвини двама помагачи на убиеца от Копенхаген

22-годишният нападател бил датчанин от палестински произход

Датската полиция обвини двама помагачи на убиеца от Копенхаген

Датската полиция обвини двама мъже, че са съучастници на заподозрения за убийството на двама души при нападения в синагога и на дискусия, посветена на свободата на словото в Копенхаген през уикенда, предаде Ройтерс. Двамата са били арестувани в неделя.

"Двамата мъже са обвинени в съучастие, чрез съвети и действия, на извършителя на атаките в Крудтьонден и Кристалгаде", се казва в изявление на полицията.

22-годишният Омар ал Хюсеин - посочен като извършител на убийствата, е датчанин от палестински произход, който никога не е криел антисемитските си възгледи и е споделял, че ще ходи да се бие в Сирия, предаде АФП.

Няма индикации, че е бил част от по-голяма терористична клетка, заяви датският премиер Хеле Торнинг-Шмит.

Тя добави, че изборът на двете мишени за нападение - културен център, в който се водеше дебат за свободата на словото, изкуството и богохулството, и синагога - навеждат на мисълта, че атаките са терористичен акт.

Омар ал Хюсеин е роден в Копенхаген, но родителите му са палестинци, които са отишли в Дания, след като са живели преди това в палестински бежански лагер в Йордания, пише датският в. "Политикен", цитиран от БТА.

"Тук става дума за една болезнена история на едно семейство, прокудено от дома си от конфликтите, и тази история изглежда е оформила виждането за света на Омар", допълва изданието.


Пред в. "Екстра бладет" приятел на Омар разказва, че той открито мразел евреите. Съученик на Омар го описва като умен и услужлив, но с мрачно изражение на лицето. Често пъти изглеждал импулсивен.


През есента на 2013 г. Омар атакувал 19-годишен мъж с нож и бил осъден на 2 години затвор, но е пуснат предсрочно в края на януари. Предполага се, че се е радикализирал именно в затвора. Там той за първи път казал, че иска да отиде да се сражава в Сирия. Заради тези изказания той бил поставен в списък с хора за наблюдение от разузнавателните служби

Омар се правел на пиян, докато приближавал синагогата, съобщават датски медии. По данни на вестник "Политикен" нападателят вървял, залитайки по тясната улица пред синагогата, преди да застреля 37-годишния охранител Дан Узан в главата и да рани двама полицаи.

Полицията заяви, че 22-годишният въоръжен мъж е извършител и на съботното нападение, където по време на среща, посветена на свободното слово, загина 55-годишният филмов режисьор Фин Ньоргор, а трима полицаи бяха ранени.

Органите на реда застреляха заподозрения пред жилищната сграда, в която живеел.

Ръководителят на местната Служба за сигурност Йенс Мадсен заяви, че според него нападателят е бил "вдъхновен от нападенията в Париж", при които загинаха 17 души, включително 12 в редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо", известно с карикатурите на пророка Мохамед.

Директорът на образователен център за възрастни, който заподозреният е посещавал, го определи като "добър, трудолюбив ученик". Той посочи пред датска телевизия, че цялото училище било шокирано от вестта, че бившият ученик е заподозрян за извършител на нападенията от края на миналата седмица.

 

В понеделник хората отдадоха почит на жертвите, като занесоха цветя на местата, където двамата бяха застреляни. Някои поднесоха цветя и на мястото, където полицията уби нападателя. "Правя го, защото съм мюсюлманин и защото го познавам", каза един от дошлите пред датска телевизия.

 

В същото време шведският карикатурист Ларс Вилкс, за който се смята, че вероятно е бил мишена на едно от нападенията, се е преместил да живее на тайно място.

"Досегашният дом на Вилкс в Хьоганас, в южната част на Швеция, вече не е безопасно място за него и затова той трябваше да отиде на по-сигурно място", каза говорителката на шведските
сили за сигурност Ева-Гун Вестфорд.

Вилкс живее под полицейска охрана, откакто през 2007 г. нарисува карикатура на порока Мохамед, в която го представяше като куче, и това разгневи мюсюлманския свят.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?