Датски майки на бунт срещу отварянето на училищата (Галерия)

Дания смекчи вчера карантината за коронавируса, като отвори училищата, детските градини и яслите, но опасенията, че те могат да станат благодатна почва за втора вълна от случаи на заразата накараха хиляди родители да оставят децата си вкъщи, съобщава в четвъртък агенция Ройтерс.

Темпът на нарастване на новите случаи на заразата спада, но решението на правителството предизвика разгорещени дебати как да се намери баланс между нуждите на икономиката и безопасността на населението - в този случай на най-младите граждани.

"Няма да пусна децата си при никакви обстоятелства", казва пред агенцията Сандра Андерсен, основателка на Фейсбук група, наречена "Детето ми няма да бъде опитна мишка", която има над 40 000 последователи.

"Смятам, че мнозина родители се питат: "Защо малкото ми дете трябва първо да излезе навън?", каза майката на две момичета на пет и девет години.

Продължилата един месец карантина в Дания, където с коронавируса се заразиха повече от 6600 души, а близо 300 починаха, доведе също така до затваряне на магазини, барове, ресторанти, кина и фитнес зали.

Премиерът Мете Фредериксен вчера защити взетото по препоръка на здравните власти решение за либерализиране на мерките чрез подновяване на учебните занятия до пети клас. Тя каза, че това би позволило на родителите да се върнат на работа и "отново да задвижат икономиката".

Кристиан Вейсе, учен от факултета по инфекциозни заболявания в Университета на Орхус, казва, че разбира опасенията на хората, "защото прекарахме месец, опитвайки се да избягваме контакти". Но колкото и да са новите случаи на инфекция, те няма да са проблем във възрастова група, "в която малцина се разболяват, а онези, които се разболеят, не изкарват болестта в тежка форма".

Освен това, ако погледнем съседна Швеция, където училищата останаха отворени, без да има драстично нарастване на случаите на заразяване, изглежда децата не са сериозен фактор при разпространението на вируса, казва ученият.

Училищният персонал е получил инструкции да следи за спазване на социална дистанция между децата и тъй като много училищни сгради остават затворени, да приготвят в някои случаи тебешир за учениците, които да пишат по настилката на площадките за игра.

"Не смятам, че е правилно децата да не се прегръщат с приятелите си", казва Ноне Бехрсин Хансен, майка на две деца на две и четири години.

"Държим децата вкъщи, защото положението в детските градини преди избухването на епидемията не беше добро, а условията, които предлагат сега, са още по-лоши", добавя тя.

Поне засега повечето членове на "Мамстър", онлайн мрежа на хиляди датски майки, не вярват, че властите са взели положението под контрол, казва основателката и главен изпълнителен директор на мрежата Есме Ема Сутсу.

"Изведнъж тези майки се почувстваха така, сякаш трябва да изпратят децата си на фронтовата линия и смятам, че реакцията им е: "Оставете децата ни на мира", казва тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус