Датският бизнес се оплака на Плевнелиев от правораздаването в България

Президентът иска бързо правителство след изборите, което да проведе реформи

Представители на датския бизнес са се оплакали на президента Росен Плевнелиев, че в България "не всичко е наред" и като основен проблем са посочили правораздаването.

"За съжаление, датските компании посочват, че не всичко е наред в България. Посочените проблеми са свързани със системата на правораздаването и с очакването за предвидимост и предсказуемост на средата и законодателството", заяви Росен Плевнелиев в сряда, който по време на двудневното си посещение в Дания се срещна с представители на бизнеса.

Споделяйки пред какви проблеми се сблъскват в България, те споделили: "Все още не сте там, където очакваме да бъдете: едно е да имате европейско законодателство, друго е вашето законодателство да е предсказуемо, да се знае, че законите и правилата ще се спазват, а няма да се отсъжда в интерес на един или друг с връзки".

По време на срещата обаче станало ясно, че има сериозен потенциал за датски инвестиции в България във водния сектор, в обработката на отпадъци, в транспортния бизнес.

Плевнелиев коментира пред журналисти, че не иска България да се управлява дълго от служебно правителство и изрази надежда много скоро след изборите да бъде съставен кабинет, който е легитимно избран от народа, а не назначен от държавния глава.

"Като президент аз не се радвам, че съм назначил служебно правителство, но изпълнявам ангажимента си на държавен глава. Много ще се радвам да дойде силно, легитимно избрано от народа правителство и да започне с реформите от първия ден", каза президентът Плевнелиев, цитиран от БТА.

Той посочи, че в Дания следят внимателно дали всичко, което се случва в България, става в рамките на конституцията и по демократичен начин. Той допълни, че протестите у нас, както и случаите на самозапалвания, са отекнали много силно в Дания и в цяла Европа.

Според него обаче българският народ по демократичен начин е минал и през тази криза.

Президентът посочи, че за да бъде устойчива ситуацията в страната, политиците трябва да свършат много работа в парламента, отговорно и бързо да се състави правителство и да се адресират проблемите - в енергетиката, социалната сфера, здравеопазването, образованието.

В публична лекция, която изнесе в кметството на Копенхаген, Плевнелиев посочи още, че енергията на протестиращите и на гражданското общество в България е била демократична и конструктивна и е помогнала да започнат промените в енергийния сектор.

"Реакцията на хората припомни на политиците в България какво беше обещано и не беше изпълнено в няколко сфери от обществения живот, като фокусът беше главно върху енергийния сектор", допълни Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България