Датският премиер е под натиск заради изтрит SMS по разследване за избиване на норките

Датският премиер е под натиск заради изтрит SMS по разследване за избиване на норките

Решението да бъде наредено масовото избиване на норките в разгара на пандемията от коронавируса миналата година стана причина за неприятности за датския премиер Мете Фредериксен, предаде ДПА.

Комисия, сформирана, за да разследва въпроса, обяви пред датските медии, че напразно се е опитала да получи есемесите, които Фредериксен е изпращала до колегите си по време на избиването.

Така наречената Комисия за норките беше създадена, за да разследва поредицата събития от ноември 2020 г., довели до масовото избиване на около 15 милиона норки, което предизвика международно възмущение.

Фредериксен обяви, че всички отглеждани във ферми норки трябва да бъдат избити след откритието, че хората са предали коронавируса на норките, той е мутирал в тях и след това се е предал отново на хората, само че като вирусен щам.

Впоследствие обаче се оказа, че премиерът не е разполагала със законово основание да нареди унищожаването на милиони животни.

Тогавашният датски министър на прехраната, земеделието и риболова Могенс Йенсен, в чийто ресор попадаше въпросът с фермите за норки, подаде оставка непосредствено след като избухна скандалът.

При разследването си комисията изиска есемес историята на няколко ключови лица с отношение към вземането на решението.

Кабинетът на премиера обясни, че съобщенията не са достъпни, не защото са били нарочно изтрити, а просто защото всички от визираните лица са били настроили телефоните си да трият съобщенията след един месец.

Комисията за норките обаче в момента опитва да възстанови съобщенията чрез телекомуникационния оператор.

Фредериксен се очаква да се яви пред нея на 9 декември.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?