Датският в. "Юландс постен" засили мерките за сигурност след атаката срещу "Шарли ебдо"

Датският в. "Юландс постен" засили мерките за сигурност след атаката срещу "Шарли ебдо"

Датската медийна група "JP/Politikens Hus", чийто вестник "Юландс постен" публикува през 2005 г. карикатури на пророка Мохамед, е повишила мерките за сигурност в своите обекти. Това се съобщава в електронно съобщение по вътрешната мрежа на медийната група, цитирано от Ройтерс.

Мерките са предприети след бруталния кървав атентат в редакцията на парижкото сатирично списание "Шарли ебдо" в сряда, когато неизвестни нападатели убиха 12 човека и раниха
десетки. "Шарли ебдо" също е публикувало карикатури на пророка и в разгара на критиките и заплахите към "Юландс постен" препечата излезлите там карикатури.

Датският карикатурист Курт Вестергор, автор на карикатурите в "Юландс постен", заяви, че е "потресен и шокиран" от нападението срещу френската медия, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Той подчерта, че политическият карикатурист трябва "да държи под око всички авторитарни сили" и припомни, че самият той има сходна съдба с "Шарли ебдо".

На времето карикатурите на Вестергор предизвикаха масови протести в ислямския свят, а самият творец бе мишена на няколко неуспешни покушения и сега е под полицейска охрана.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят