Датският външен министър е отворен за идеята за оставане на Великобритания в ЕС

Андерс Самуелсен

Външният министър на Дания Андерс Самуелсен каза, че е отворен за идеята за оставане на Великобритания като пълноправен член на Европейския съюз, ако тя реши да промени решението си за напускане на общността, предаде Ройтерс.

"Ако утре те се обърнат и кажат, че искат да бъдат част от всичко това, Дания е напълно отворена за това", каза Самуелсен на пресконференция.

Координаторът на Европейския парламент за Брекзит Ги Верхофстат заяви, че Великобритания е добре дошла, ако промени решението си и остане в ЕС, но не би трябвало да очаква да продължи да получава отстъпки от бюджета на общността или сложни изключения от правилата на блока.

"Вчера новият френски президент Еманюел Макрон говори за отворена врата. Че ако Великобритания промени решението си, тя ще намери отворена врата", каза Верхофстат.

"Съгласен съм. Но както в "Алиса в страната на чудесата", не всички врати са едни и същи. Това ще бъде чисто нова врата, с нова Европа, Европа без отстъпки, без сложност, с истински правомощия и с единство", заяви той.

Либералът Верхофстат, който е бивш министър-председател на Белгия, е поддръжник на по-голямата интеграция в ЕС и предоставянето на повече правомощия на Брюксел. Като мнозина в Европа той отдавна критикува договореното през 80-те години на 20 век от тогавашната британска министър-председателка Маргарет Тачър право на Великобритания да получава обратно като отстъпка около половината от сумата, която внася в бюджета на ЕС.

 

Великобритания се ползва и от множество изключения от правилата на ЕС, включително да не се присъединява към еврозоната.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?