Поради съображения за сигурност

Датският "Юландс постен" няма да препечатва карикатури от "Шарли ебдо"

"Разбираме, че по този начин се подчиняваме на насилието и заплахите"

Датският "Юландс постен" няма да препечатва карикатури от "Шарли ебдо"

Датският вестник "Юландс постен" (Jyllands-Posten), който си навлече гнева на мюсюлманите заради публикувани карикатури на пророка Мохамед преди 10 години, няма да препечатва карикатури от "Шарли ебдо" от съображения за сигурност.

Това показва, че насилието има ефект, заявява изданието в редакционния си материал в петък.

Всички останали големи датски вестници препечатаха карикатурите от френското сатирично списание и те бяха част от отразяването на кръвопролитната атака от 7 януари в редакцията на изданието, при която 12 души бяха застреляни.

Много други европейски вестници също препечатаха карикатури на "Шарли ебдо" в знак на солидарност със списанието и като протест срещу убийствата.

Когато "Юландс постен" публикува 12 карикатури на различни творци през септември 2005 г., повечето от които изобразяващи пророка Мохамед, избухна вълна от протести в целия мюсюлмански свят, при които поне 50 човека загинаха.

"Вече девет години ние живеем със страха от терористична атака и – да, това е обяснението защо ние няма да препечатаме карикатурите, независимо дали са наши или на Шарли ебдо", пише "Юландс постен".

"Ние също така сме наясно, че по този начин се подчиняваме на насилието и заплахите", заявява изданието и допълва: "Загрижеността за сигурността на нашите служители е от първостепенно значение".

"Юландс постен" засили мерките за сигурност след нападението на парижката редакция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?