Датското правителство ще преразгледа хиляди молби за получаване на гражданство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Датското правителство ще преразгледа хиляди молби за получаване на гражданство от хора, които са били освободени от задължителния езиков тест заради свързани с войни травми, предаде Асошиейтед прес.

Датското гражданство е нещо, за което човек трябва да работи, а твърде много хора са го получили даром, заяви министърът на интеграцията и жилищното строителство Ингер Стьойберг - хардлайнер по въпроса за имиграцията в правителството на малцинството на либералната партия "Венстре". Тя съобщи, че ще бъдат преразгледани молбите на 2500 души.

Правителството има подкрепата на популистката Датска народна партия, втора сила в парламента, която иска затягане на правилата за даване на гражданство.

Плановете на кабинета обаче бяха разкритикувани от лявата опозиция. "(Тези хора) са били освободени от условията, защото имат инвалидност или посттравматичен стрес", каза Перниле Скипер от Единна листа "Червено-зелени".

Във вторник в Дания влезе в сила нов закон, който намали социалните помощи за кандидатите за убежище.

15 000 души са поискали такъв статут в страната през миналата година - два пъти повече в сравнение с предходната 2013 г. Тази бройка е била почти достигната още през първите седем месеца на тази година. 14 793 души са кандидатствали за убежище в Дания от януари до края на юли.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?