Даунинг стрийт отрича Камерън да е оставил без надзор червеното куфарче с "тайните"

Снимката в "Дейли мирър" на "безнадзорното" червено куфарче.

Служители на Даунинг стрийт твърдят, че тайни на Великобритания не са били изложени на риск, след като в понеделник в. "Дейли мирър" се появи снимка, показваща официалното червено куфарче с документи на премиера Дейвид Камерън, оставено без надзор на масичка във влак, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На снимката на първа страница се вижда известното износено червено куфарче с надпис
"министър-председател", очевидно оставено без надзор, когато Камерън напуснал през уикенда мястото си във влака за Шотландия. Куфарчето е заснето от един от пътниците във влака.


Вестникът твърди, че други пътници са можели спокойно да претършуват книжата и да узнаят секретните планове за военни действия в Сирия или подробности за разногласията с Русия по политиката към Сирия.

Даунинг стрийт обаче излезе с изявление, че охранителите на Камерън са били там и куфарчето не е останала без надзор. Източникът на "Дейли мирър" не е забелязал сътрудниците на премиера, пише "Индипенднът".

Инцидентът е станал в събота, 7 септември, когато Камерън е пътувал от Лондон към Йорк за сватбата на свои близки. По думите на пътника, направил снимката, той е срещнал министър-председателя във вагон-ресторанта, след което отишъл до мястото, където трябвало да седи Камерън и на масичката редом с вестниците забелязал прочутото червено куфарче с надпис "министър-председател". Той го заснел и си тръгнал.


Преди време правителствени лаптопи, съдържащи поверителна информация, бяха забравени в градския транспорт и това принуди затягане на правилата за сигурност.

Червените куфарчета се връчват на британските министър-председатели по традиция, установена през 1860-те години. На всяко от тях има надпис, указващ собственика. Очакването е в тези куфарчета да се съхраняват секретни документи.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?