"Давайте жить дружно“ *

Като ощипани девици част от колегите започнаха да ахкат и да охкат, да пърхат с дълги мигли, да имитират уплашен поглед и да повтарят тихо, толкова тихо, че да не събудят дявола: "война между институциите“. Много лошо било, много страшно било и ако може да не ни се случва.

Отделна тема е, че изразът "война между институциите“ е тъп. Институция Х напада Институция У и става мазало Z. Тъпо е, нали. Тоя номер с институциите ни го пробутват от години, за да може конкретният президент или премиер да се скрие зад него. За да може, когато го питаш за някое конкретно безобразие, той да ти каже: "Нека запазим авторитета на институцията“. Този параван не работи, защото всичко е лично. Нищо, че Марио Пузо може и да не е съгласен.

През последните дни научихме позициите на президента Георги Първанов по две от актуалните теми – по обвинението срещу Станишев и по отзоваването на посланиците от Турция и Съединените щати. Тези позиции се разминават с позициите на премиера Бойко Борисов. Къде е войната тук?

Най-после имаме позиция от президента по актуална тема. И вместо това да бъде отпразнувано, част от колегите ахнаха: "аууу, война между институциите“.

Президентът забелязал, че правосъдието е много бързо срещу Сергей Станишев и не е толкова бързо срещу мутрите. И аз го забелязах. Премиерът пък си спомни, че именно Първанов е избрал и главния прокурор, и председателя на Върховния касационен съд. И аз си го припомних. Даже изобщо не съм го забравял. Повече публичност, повече позиции, повече яснота за избирателите кой кой е. Какво по-хубаво от това?!

Но не, лошо е да се карат. "Давайте жить дружно“, както казваха героите от съветските анимационни филмчета, които допреди 20 години всички знаехме наизуст. Да не допускаме война между институциите!

По времето на Царя и на Станишев нямаше война между институциите. И те рядко се обаждаха, и президентът рядко се обаждаше. Никой не пречеше на другия – който иска, ходи на лов; който иска, си връща гори; който иска, губи документи. И колегите, които сега се правят на ощипани девици, вероятно са били щастливи. Имаше мир. А сега започваме да научаваме колко ни е струвал този мир.

*реплика на котарака Леополд от едноименните анимационни серии

Още материали от същия автор може да прочетете на блога му

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?