Даваме на руснаците модернизацията на хеликоптерите Ми-24

Даваме на руснаците модернизацията на хеликоптерите Ми-24

След прекратяването на сделката за ремонта и модернизацията на 18 хеликоптера Ми-17 и Ми-24 с израелската компания “Елбит системс”. Министерството на отбраната най-вероятно ще се спре на варианта да привлече руски компании да участват в проекта в частта за модернизацията. Това стана ясно от думите на министър Веселин Близнаков след края на правителственото заседание в четвъртък.

Сделката за ремонта и модернизацията на хеликоптерите бе прекратена от Министерството на отбраната преди повече от месец, след като израелската компания просрочи договорените срокове. От “Елбит” върнаха част от получените средства – около 7 млн. лв., а от Върховната касационна прокуратура започнаха проверка на сделката.

В четвъртък министър Близнаков съобщи, че е взето решение да стартира нова процедура за ремонт на поне 6 транспортни хеликоптери Ми-17 и модернизация на два или три щурмови Ми-24. Ще бъде обявен конкурс по наредбата за специализираните обществени поръчки, като се очаква това да стане през следващата седмица, а в рамките на месец да приключи.

Срокът за ремонта на машините ще бъде едногодишен, уточни министърът. По думите му поправката е наложителна независимо от доставката на новите вертолети  "Кугър", защото Ми-17 и Ми-24 са необходими за тренировки.

Финансовият министър Пламен Орешарски каза, че е консултирал с ведомството на Близнаков всички финансови въпроси по проекта за ремонт на вертолетите.

Ремонтът много вероятно ще се извърши в завода на “ТЕРЕМ – Летец”. У нас работната ръка е по-евтина, е и имаме опитни специалисти. Освен това “ТЕРЕМ” може да се съгласи да се плати за свършена работа, а не авансово. Нямало да има банкови гаранции, което оскъпява допълнително сделката.

Средствата, върнати от "Елбит" по прекратения договор, ще бъдат достатъчни за ремонта за тази година, добави Близнаков. Разчетите показвали, че той ще струва около шест милиона лева, а “Елбит” са върнали седем милиона лева.

Въпросът с Ми-24 е по-сложен, защото там освен ремонт е необходима и модернизация, каза още министърът. В края на април в Министерството на отбраната ще има среща с представители на руските фирми, които трябва да представят варианти с кои западни фирми биха желали да си сътрудничат като подизпълнители. Министърът обясни, че по принцип имаме нужда от 12 ремонтирани и модернизирани Ми-24.

 

Споделяне

Още от България