Давутоглу: България е врата на Турция за ЕС

Азерският газ за България ще минава през Турция, скоростен влак ще свързва София с Истанбул

Ахмет Давутоглу и Бойко Борисов, сн. Пресцентър на Министески съвет.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че отношенията на страната му с България "ще бъдат едни от най-приоритетните" и подгря общи проекти, които от години са на дневен ред - изграждането на интерконекторна газова връзка за доставка на газ от Азербайджан и скоростен влак между София и Истанбул.

"България е врата на Турция за Европейския съюз", заяви Давутоглу на обща пресконференция с българския си колега Бойко Борисов в София.

Борисов за пореден път от своя страна благодари за удържането на бежанския поток и коментира в отговор на турски медии, че "няма преграда между България и Турция", но ситуацията изисква построяването на ограда по общата граница.

Българското правителство систематично защитава интересите на Анкара на европейско ниво, като стана едно от малкото в Европа, които защитават изграждането на зона за сигурност в Сирия, за каквато настоява Турция.

Във вторник Борисов подкрепи европейската перспектива на Турция, но отбеляза, че страната трябва да изпълни критериите за членство. Освен това той призова Турция и Русия да "намерят начин и сега да си оправят отношенията, защото над Черно море, над нашата територия и граница е хубаво да има мир и да развиваме икономиките и присъединяването".

Давутоглу гарантира, че азерският газ за България ще минава през Турция

Давутоглу гарантира, че България и Турция ще бъдат свързани с интерконекторна газова връзка за доставка на газ от Азербайджан.

Проектът е на масата от години, но все още е в начална фаза. Идеята е газът, който България договори от Азербайджан, да стига до страната през турската територия.

Борисов обясни, че България, Турция и Гърция са решили да изградят интерконекторни връзки, които заедно с газовия разпределител "Балкан" да осъществят истинска диверсификация и движение на природния газ във всяка посока.

Турският премиер заяви, че двете страни ще осъществят и големи транспортни проекти, сред тях е скоростен влак София-Истанбул.

"Надявам се скоро министрите на транспорта да ни поканят на откриването на жп линия между България и Турция, по която влаковете да се движат със скорост 180 - 190 километра в час", допълни от своя страна Борисов.

"След срещата с моя приятел г-н Борисов, в продължение на 4 години докато сме на власт в Турция, отношенията с България ще бъдат едни от най-приоритетните", каза още Давутоглу.

Той добави, че се надява през април да се проведе среща на високо равнище между двете правителства в София.

Има ограда, но няма преграда

Борисов отчете, че в момента на практика няма миграционен натиск по границата с Турция, след като югоизточната ни съседка е положила много усилия.

Той защити решението на България да издигне ограда по общата граница, като посочи, че "това е съоръжение, което ни подпомага да няма нелегални, а всички да минават през ГКПП".

"Това не вгорчава отношенията ни, напротив търсим начин... Многократно съм казвал, че Европа подходи по възможно най-демократичния начин. Това беше изтълкувано нееднозначно и милиони имигранти се насочиха към Европа. Някои с абсолютно право - да спасят живота си, и други, които тръгнаха по икономически причини. Моята позиция в Европейския съвет беше незабавно да спрем притока на имигранти", каза Борисов.

По думите му на никой не му се дават толкова пари за огради, но ситуацията го изисква.

"Искаме да направим максималното и да си помогнем в дадената ситуация. Няма преграда между България и Турция, искаме всичко да е законно и си помагаме. Да търсим сближаването и решаването на големия проблем", каза Борисов.

Той каза още, че на ниво вътрешни министри и главни прокурори се действа по различни операции, от които се очаква да дават резултат.

Турция не иска напрежение с Русия

Давутоглу коментира и влошените руско-турските отношение, след като Анкара свали руски военен самолет, тъй като е навлязъл във въздушното ѝ пространство.

"Турция няма никакво желание да има каквото и да е напрежение с Русия, защото напрежението влияе на съседните държави и световния мир. С Русия сме готови да обсъждаме всякакъв вид въпроси", каза турският премиер.

Борисов от своя страна посочи, че истински вярва, че между Русия и Турция ще се нормализират отношенията и в контекста на диверсификацията на газовите доставки.

"Едно от най-важните качества на мъжа е търпението. Мога само да призова, защото над Черно море, над нашата територия и граница е хубаво да има мир и да развиваме икономиките и присъединяването. Надявам се на разум и от двете страни, много години са били първи приятели Русия и Турция, да намерят начин и сега да си оправят отношенията, така че ние и този път ще си проявим търпението", допълни Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?