София и Анкара заздравяват връзките

Давутоглу: Много малко са страните с толкова близки отношения

Турция огорчена от нападението срещу джамия в Пловдив

Ахмед Давутоглу и Кристан Вигенин. Сн. БГНЕС

На фона на все още нерешените транспортни въпроси и напрежението около нападението срещу джамията в Пловдив, България и Турция заздравяват връзките си с посещението на външния министър Ахмед Давутоглу в София в четвъртък.

"Много малко са страните, които имат толкова близки отношения като България и Турция", заяви Давутоглу след среща с българския си колега Кристиан Вигенин. Вигенин от своя страна обяви, че България като страна член подпомага преговорите на Турция за членство в ЕС.

Визитата, която по-рано бе отложена и предизвика спекулации за обтегнати отношения между двете страни, минава при очаквана активност на "Атака", обявила и протест пред сградата на Министерския съвет.

Давутоглу и Вигенин обявиха редица общи инициативи, като изграждането на общ граничен център, подписването на споразумения за създаване на културни центрове и интерконекторната газова връзка. Според турския дипломат има потенциал в сътрудничеството между двете страни в енергетиката, транспорта, търговията, инвестициите, туризма, земеделието, който може да бъде развит.

Давутоглу коментира, че нападението срещу джамията в Пловдив на 14 февруари е предизвикало в Турция "голямо огорчение" и благодари на българските власти за взетите мерки.

Той отбеляза, че има и голям напредък по проблема с автомобилните превози, който ще бъде решен.

Напрежението относно автомобилните товарни превози през двете страни отново нарасна в края на миналата седмица, след като стана ясно, че Турция ултимативно настоява за увеличаване на издадените сега от българска страна предварителни 15 000 разрешителни за транзитни превози през 2014 г. на 125 000 броя. В края на краищата двете държави обаче се разбраха да се подготви нова спогодба за международните превози на пътници и товари и напрежението спадна.

"Имаме много открит, откровен диалог с турската страна и това ще помогне по-лесно да се решават възникващите проблемни моменти в отношенията, преди те да са се превърнали в прекалено големи или "представени за прекалено големи", заяви от своя страна Вигенин.

Според него, макар и след някои трудности, в голяма степен е решен въпросът с товарните превози.

В рамките на визитата си в България Давутоглу се срещнa и с президента Росен Плевнелиев и премиера Пламен Орешарски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?