Давутоглу: Турция няма да задържа бежанците постоянно

Ахмет Давутоглу

Турция не е концентрационен лагер и няма да държи бежанците на своя теритиория постоянно, за да угоди на Европа, която иска да намали притока на хора, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в понеделник ден след посещение на германския канцлер Ангела Меркел, с която в Истанбул обсъдиха мигрантската криза.
 
В телевизионно интервю Давутоглу заяви, че нелегалната имиграция трябва да бъде държана под контрол и за целта трябва да бъдат създадени съвместни механизми. Той отбеляза, че страната му иска свежо европейско финансиране за справяне с мигрантите, като сумата за това бъде преразглеждана всяка година.

Миналата седмица европейските лидери заявиха, че са се споразумели за план за действие с Анкара, а германският канцлер Ангела Меркел посочи, че е била дискутирана сумата от 3 милиарда евро.

Според Давутоглу тези средства би трябвало да са подкрепа за Анкара едва на първия етап, като турската страна не иска да се фиксира върху това, тъй като финансовите изисквания може да се повишат:

"Смятаме, че тези средства трябва да постъпват не от преди създадените фондове. Това трябва да бъде нов и отделен фонд за финансиране на проблема с бежанците", каза  Давутоглу.

Споделяне

Още от Балкани