ДАЗД излезе с позиция за присъствието на деца на протестите

Децата са обичайно присъствие на антиправителствените протести #‎ДАНСwithme‬.

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) излезе с позиция относно присъствието на деца на протестите, които продължават вече 62-ри ден. Агенцията посочва, че разпространява становище заради зачестилите сигнали за участието на малолетни и непълнолетни по време на шествията.

ДАЗД призовава родителите внимателно да обмислят дали да заведат децата си на протестите, заради случаите на ескалация на напрежение. Освен това агенцията напомня, че ако някой забележи дете оставено без родителски надзор или пък стане свидетел на прояви, които нарушават обществения ред и създават опасност за децата, незабавно да сигнализира органите на реда.

 

Публичната полемика около присъствието на деца на протестите бе предизвикана от противници на антиправителствените акции, включително общински съветници от левицата, които поискаха Агенцията за закрила на детето да наказва родители, водещи със себе си децата си. След размириците около парламента в нощта на 23 срещу 24 юли, по време на които там нямаше нито едно малко дете, министърът на икономиката Драгомир Стойнев заяви, че на протестите ходят хора, които търсят сблъсъци и проливане на кръв, заради което призова по телевизията: не водете децата си на тези протести.

 

Преди две седмици председателят на агенцията Калин Каменов от ГЕРБ беше сменен с Ева Жечева. Бившите управляващи обявиха това като опит агенцията да бъде превърната орган за саморазправа с протестиращите. Самият Каменов обяви, че е бил на протестите и не е видял там нито едно дете в риск.

 

Новото ръководство агенцията излезе със специална позиция по въпроса.

 

Като взема под внимание тревогите на граждани, неправителствени организации и политически сили, Държавната агенция за закрила на детето изразява принципната си позиция, че децата също са носители на основни граждански права, включително правото да се включват в мирни действия (чл.15 от Конвенцията за правата на детето на ООН). Те имат възможност да формират възгледите си чрез участие в цивилизовани и конструктивни форми на масова изява на общественото мнение и да получават своите уроци по демокрация, но това трябва да става в съответствие с тяхната възраст, способности за възприемане, без уронване на достойнството им или застрашаване на живота и здравето им, се казва в становището на агенцията.

 

Децата и младите хора трябва да бъдат защитени от негативните страни на протестите чрез общите усилия на родителите и на всички останали отговорни институции, на органите за закрила и на законодателната власт чрез съответните належащи нормативни промени“ посочват от агенцията.

 

Оттам допълват, че според Конвенцията на ООН за правата на детето родителите или настойниците са тези, които носят първостепенна отговорност за отглеждането и развитието на децата. Така също присъствието на деца по време на законно организиран и проведен граждански протест е израз на волята и отговорността на техните близки.

 

Припомнят, че е задължение на родителите да придружават децата си на обществени места след 20 часа, ако не са навършили 14-годишна възраст, и след 22 часа, ако не са навършили 18-годишна възраст.

 

Тревожна тенденция е, че по време на масови мероприятия – протести, спортни състезания, концерти и др., често има провокации и съществува риск от ескалиране на напрежението и създаване на опасност за живота и здравето на всички участници, но най-вече на децата - предвид тяхното уязвимо физическо и психическо развитие. Затова ДАЗД призовава родителите внимателно да преценят доколко е подходящо участието на техните деца в протестите“, допълват от агенцията.

 

“Отговорност на всеки, който забележи на протестите дете, оставено без надзор от страна на родител или стане свидетел на непристойното поведение от страна на участници в публично организирани прояви, които грубо нарушават обществения ред и създават опасност за малолетните и непълнолетните, е веднага да сигнализира органите по опазване на обществения ред и сигурност, които са и органи по закрила на детето“, допълват оттам.

 

Ролята на държавата чрез съответните институции е да съветва и обучава семейството за правата и отговорностите им спрямо децата. Незабавната намеса на институциите в тези отношения чрез органите за закрила е регламентирано в случаите, когато физическото, психическото и интелектуалното развитие на децата е нарушено от действията или бездействията на родителите“, се казва още в позицията на агенцията.

 

”Нека да бъдем отговорни към децата и да направим всичко възможно, за да не пострадат по време на протестите”, призовават от агенцията.

 

 

Освен това новият председател на агенцията Ева Жечева се е срещнала със социалния министър Хасан Адемов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, за да обсъдят “сигурността на подрастващите по време на протестите“.

 

Главният секретар на МВР е заявил, че полицията ще следи за сигурността на подрастващите по време на протестите и вече са предприети необходимите мерки за това. Според Лазаров е необходимо да се направи задълбочен анализ на съществуващото законодателство, за да може институциите по опазване на обществения ред, които са и органи по закрила, да могат да защитят правата на децата.

Споделяне

Още по темата

Още от България