Дъжд блокира младежки футболен отбор в пещера в Тайланд

Професионални гмурци търсят изчезнолите в пещерата момчета

Спасители гмуркачи търсят 12 членове на младежки футболен отбор, за който се смята, че е в капан в пещера в Северен Тайланд, след проливен дъжд, предаде ББС в понеделник.

Смята се, че момчетата все още са живи, тъй като влезлите в пещерата професионални гмурци са открили отпечатъци от ръце и стъпки в суха част от пещерата, до която не е достигнала вода.

Според властите, момчетата на възраст между 11 и 16 години и техният 25-годишен треньор са влезли в пещерата Там Лянг Нанг Нон в събота. Групата е била блокирана вътре след проливен дъжд, който залял входа на пещерата, която е туристическа забележителност с множеството си подземни километрични тунели.

По време на дъждовния  сезон, който е Тайланд е между юни и октомври, пещерата може да бъде наводнена до 5 метра, посочи полицейския началник в региона Комсар Саардлуан.

Спасителната акция по търсенето на момчетата е започнала в неделната нощ, веднага след като се разбрало, че отборът не е излязъл от пещерата.

В понеделник сутринта в пещерата влязоха професионални гмурци, които са открили следите. Предстои обаче претърсване на частите от пещерата, които са били напълно потопени от дъжда.

Междувременно хеликоптери пуснаха храна и вода в отвор на пещерата, за който местните жители твърдят, че е достъпен от всеки тунел. Прикрепени са и написани на ръка бележки с инструкции към отбора да чака спасителите си, които се опитват да достигнат до тях.

Ситуацията се следи отблизо от местните власти с надеждата групата да бъде открита.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят