Дъжд от руски пари за Крим

Четирилентов мост ще свързва полуострова с Русия, а в Симферопол се строи нов летищен терминал

Дъжд от руски пари за Крим

Обвързването на Крим с Русия върви с пълна сила. Четирилентов мост, дълг 19 километра, ще свързва полуострова с Москва, а в кримската столица Симферопол се строи и нов летищен терминал. Всичко това става с пари от Русия, съобщава "Дойче веле".

Строителството на моста в пристанищния град Керч все още не е започнало, но вече е ясно, че  той ще струва 3.5 млрд. евро. Така още през следващата година икономическата и политическа обвързаност на Крим с Русия ще придобие съвсем реални измерения.

"Надяваме се този мост да бъде за нас един вид прераждане, защото нашата инфраструктура ще се развива по-добре. И няма да бъдем зависими само от ферибота, който оскъпява хранителните продукти и строителните материали", коментира кметът на Керч Владимир Подлипенцев.

С частни капитали на руски бизнесмени в Крим се изгражда и нов летищен терминал, който ще обслужва главно туристи. Тойсе намира в столицата Симферопол.

"Тук е налице огромен потенциал - природата, хубавото време, слънцето. Затова съм убеден, че ако подобрим инфраструктурата, можем да бъдем сериозен конкурент на други световни туристически дестинации. Руснаците също с удоволствие ще прекарват отпуските си тук", комнтира строителният инженер Дмитрий Черненков.

Твърди се, че 1 300 души работят денонощно по изпълнението на проекта.

Задачата им е трудна, защото по план терминалът трябва да влезе в експлоатация още през пролетта на 2018 г.

Наскоро от проучване на„Левада център“  за това от кои исторически събития и постижения се гордеят най-много руснаците тази година, 43% от участниците в допитването са посочили анексирането на Крим.

Споделяне

Още от Европа