Дъждът не е загасил пожара над Югово

Дъждът не е загасил пожара над Югово

Дъждът, който падна тази нощ в района над Югово в Родопите, не е успял да загаси пожара, но все пак е намалил неговата интензивност.

Днес ще бъде по-лесно на огнеборците да работят по овладяването на двете огнища, заяви главен инспектор Димитър Бришимов от пожарната в Пловдив, който ръководи гасителните дейности.

"Днес се надявам поне единият от пожарите да бъде на 100% обработен, а другият да бъде насочен в безопасна посока към пропаст. Към Югово проблемът е решен вече, там са изградени просеки", каза Бришимов пред медии.

Той обясни, че повече дъжд е валял в ниската част към Нареченски бани, за разлика от високата част, където е основният пожар.

Пожарникарите се надяват по-малкият от пожарите днес да бъде потушен и да се работи за гасенето на другия. Двата пожара са на разстояние 6 км един от друг.

Опасност за населените места няма, тъй като пожарът е овладян още всряда откъм тази страна.

Днес в гасенето участват 50 военнослужещи, 20 пожарникари, 20 доброволци и 25 горскиработници. Очаква се да се включат и още доброволци. В готовност е да се включи и вертолет "Кугар".

За пореден ден в потушаването на пожара участват и служители на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян.

"Пет наши камиона качват вода с цистерни откакто пожарът е станал. До момента над 300 тона вода са качени. През нощта е паднал не много силен дъжд. Не се вижда толкова активно да пуши вече пожарът. Качват се да довършат това гасене, особено в пресечените местности и деретата, където е съсредоточено по-голямо количество изгоряла маса. От 6 горски стопанства има хора с противопожарни автомобили. Отделно целият състав от стопанството е там. Има и 2 булдозера. Правят противопожарни просеки. Има доста доброволци и военни - около 50 човека", каза Здравко Бакалов, началник на Юноцентралното предприятие в Смолян, цитиран от БНР.

Междувременно служител на пожарната в Пловдив e пострадал леко при инцидент на пътя Пловдив - Чепеларе, съобщиха от полицията.

Той е пътувал с аварийно-спасителен автомобил с още един свой колега, за да се включат в действията по гасенето на пожара край Югово.

Специалният автомобилът се е блъснал в друга кола, но няма други пострадали. Движението се регулира от пътната полиция

Споделяне

Още от България