Дъждовете наводниха десетки дворове и къщи в плевенско и великотърновско

Наводнени са десетки дворове и къщи след падналите обилни валежи в село Девинци, община Червен бряг; няма пострадали хора.

Това съобщи БТА, цитирайкои кмета на селището Галин Янчев. Той уточни, че са получили веднага подкрепа от съответните служби.

В момента в селото работят пет екипа на "Гражданска защита"; подготвят се чували с пясък, за да се противодейства при евентуални нови валежи.

Според заместник областния управител на Плевен Мирослав Михайлов, който е пристигнал в селото, за да се запознае на място със ситуацията, причина за щетите е особеност на релефа. При обилен дъжд водите от съседните склонове се събират в селището, а нивото на подпочвените води се повишава.

За преодоляването на материалните щети ще се наложи държавна финансова подкрепа, каза Михайлов. Според него положението след вчерашния порой постепенно се овладява.

Десетки къщи във великотърновското село Раданово пострадаха след поройния дъжд и градушка, които се изляха над региона снощи, предаде БНТ. За няколко часа селото остана и без ток, след като гръмотевици поразиха електрически стълб. Причина за сериозните наводнения отново е непочистената канализация по улиците.

Екипите на "Гражданска защита" не достигат и затова хората са се борили цяла нощ със стихията сами. В момента в областта не вали и обстановката постепенно се нормализира.

Споделяне

Още от България