Дъждовете оставят София в тежко положение

Дъждовете оставят София в тежко положение

Критично е състоянието в района на Нови Искър, съобщиха в понеделник от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Водните количества, които идват по река Искър са големи и има опасност от заливане, уточняват от ведомството.

Обстановката в София остава тежка. Дъждът в столицата продължава, екипи на Гражданска защита наблюдават денонощно поречието на р.Искър заради набъбналия обем на язовир “Панчерево”, уточниха от Министерството на държавната политика по бедствия и авариите (МДПБА).

Проблеми с нивото на реката има в столичния квартал “Абдовица”. При проверка на експертите от МОСВ там е установено, че дигата е подкопана и има опасност да се скъса защитното съоръжение.  

Гражданска защита поиска съдействие от армията за справяне с последствията от наводненията в Софийска област, съобщиха в понеделник от Министерството на държавната политика по бедствията и авариите (МДПБА).

Дъждът наводни 30 жилищни сгради в София, в центъра на града автомобил пропадна в дупка. Колата е пострадала на ул. “Кирил и Методий” в отсечката от улица “Г.С.Раковски” и улица “Будапеща”, съобщиха от Столична община.

Автобусните линии с номера 8 и 14 от снощи не се движат по маршрута си. Те не минават под моста при гара Искър, а по стария път. Паднало дърво спря телефонните връзки и електрозахранването в района на 4-ти километър. Прекъснат е и пътя към Ветровала, вероятно поради пропадане на земните маси.

В неделя реките Боянска и Владайска излязоха от коритата си и наводниха шест квартала в столицата – “Владая”, “Хладилника”, “Горна баня”, “Княжево”, “Бистрица” и “Суходол”. От Гражданска защита уточниха, че всички мостове на река Владайска са заприщени от бетонови отпадъци и изкоренени дървета. Наводнени бяха и подлезите за преминаване на големите булеварди “България” и “Гоце Делчев”.

Положението в столичния квартал “Владая” остава критично. В момента там работят четири екипа и противопожарни автомобила. Войници помагат да се изгради дига в квартала.

Блок 208 от столичния квартал “Изток” е застрашен от падане. Вчера живеещите там бяха евакуирани, защото основите на сградата поддадоха заради проливния дъжд. Основната причина за проблема е неукрепен строителния изкоп на нова жилищна кооперация в непосредствена близост до блока. Днес трябва да се извърши експертиза за състоянието на конструкцията на блока. Още три постройки около изкопа са застрашени.

Служителите на Гражданска защита са изградили временна дига с чували пясък около манастира “Света Мина”, за да не се допусне наводняването му. В Гражданска защита е подаден сигнал за двама души блокирани в пещерата “Духлата”, Пернишка област.

Дежурни екипи на "Софиягаз" обхождат непрекъснато газоразпределителната мрежа, защото са регистрирани два открити тръбни участъци, вследствие на срутени от валежите речни брегове.

През изминалото денонощие Гражданска защита е получила над 1000 сигнала за бедствие и наводнени сгради само от София.

Изпратени са и допълнителни екипи, които да подсилят отрядите на Гражданска защита и в други потенциално рискови региони на страната.

Освен област София, най-силно от проливните дъждове са пострадали Пловдивско, Кърджалийско и Смолянско.

В общините Долна Баня, Самоков и Ихтиман са наводнени къщи и дворове. Бурята предизвика щети и в Пловдив, Стара Загора, Смолян и Варна.

Денонощно се наблюдава и нивото на река Марица, повишено чувствително в последните два дни. На територията на община Пазарджик реката е излязла от руслото си, но не е преляла дигата.  Има прекъснати локални пътища, които пресича Марица.

От екоминистерството са предупредили днес Гърция и Турция за евентуалното преливане на язовир "Ивайловград".

Споделяне

Още от България