Дъждовете съсипаха 40% от кайсиите в Силистренско

Дъждовете съсипаха 40% от кайсиите в Силистренско

Проливните дъждове са унищожили до40% от реколтата от кайсии в Силистренска област, съобщи БНТ.

Обилните валежи и ветровете са смъкнали на земята голяма част от плодовете и те не могат да бъдат реализирани на пазара. Според производителите щетите са много големи, а печалбата няма да покрие разходите по отглеждането на кайсиите.

Земеделската кооперация в село Иширково стопанисва 1300 дка с кайсии. Очаквали богата реколта, но през последните двадни дъждовете измили надеждите им за печалбаи.

"Около 30-40% от продукцията е на земята, говорим от сортовете, които в момента зреят и предстоеше да се берат. Това стана за дведенонощия приблизително. Изляха се около 160 литра дъжд на кв.м.", обясни агрономът Сашка Атанасова.

Опадалите по земята плодове става само за ракия, но дори и тези по дърветата сас влошено качество.

"Голяма част от плодовете са напукани и срещаме трудности при реализацията. Съответно и цената при влошено качество вече е съвсем друга, може би 50 насто от това, което можехме евентуално да ги реализираме", заяви Величка Славова - председател на ЗК "Нива-97" в селоИширково.

Плодовете с лошо качество се продават за ракия на цена 27-30 стотинки за килограм без ДДС. Останалите ще отидат за преработка. Надеждата на стопаните е в 500-те декара късни сортове кайсии, които тепърва ще зреят.

Проливните дъждове унищожиха и голяма част от късните сортове череши в Кюстендилско. Една част от плодовете се напукаха, а други се скапаха. Изкупната цена на пунктовете падна до 50 ст. за килограм, което е по-ниско дори от цената при началото на кампанията, когато беше 60 ст. за килограм. В същото време късните сортове череши са най-качествените.

Споделяне

Още от Бизнес