ДБ иска депутатите да се съберат и да отменят тавана за секциите извън ЕС

ДБ иска депутатите да се съберат и да отменят тавана за секциите извън ЕС

Темата с очакваните опашки за гласуване във Великобритания и САЩ отново бе повдигната. Този път обединението "Демократична България" настоява депутатите да се съберат спешно, за да отменят тавана на секциите извън Европейския съюз (ЕС).

В момента Народното събрание е в предизборна ваканция, която ще бъде прекъсната на 25 март, за да гласуват депутатите разпускане на парламента. Те обаче могат да се съберат извънредно. Това може да стане по искане на председателя, на една пета от народните представители, на президента или на Министерския съвет.

Коалицията настоява председателят Цвета Караянчева да свика извънредно заседание, за да бъде отменен таванът от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. За целта "Демократична България" депозира и законопроект за промяна на Изборния кодекс.

По конституция извънпарламентарните партии нямат механизъм, по който да принудят парламента да се събере. Затова обединението настоява Караянчева да упражни собствените си правомощия.

В момента Изборният кодекс предвижда в страни извън ЕС за български избори се разкриват до 35 секции, а за тези в ЕС няма ограничения. По закон, за да бъде открита секция зад граница, са необходими 60 заявления. Заради ограничението на тези избори във Великобритания ще има значително по-малко секции, защото страната напусна ЕС.

На последните парламентарни избори през 2017 година там имаше 58 избирателни секции, а сега са 35, въпреки че са подадени заявления за разкриване на много повече. Заради лимита по-малко секции от подадените заявления ще има и в САЩ и в Турция.

За сравнение в Германия са разкрити 69 секции, но са подадени около 2700 заявления за гласуване по-малко от тези във Великобритания.

Преди около месец и българи в чужбина настояха лимитът за до 35 секции да отпадне, ако не изцяло, то поне да не важи за изборите тази година заради епидемичната обстановка. Тогава от "Мрежа на изборните доброволци в чужбина" започнаха и петиция в подкрепа на исканията си, но партиите в парламента не обърнаха внимание.

"Съберете парламента, направете нещо наистина патриотично и човешко. Дайте възможност на тези хора да си упражнят правото на глас, да си упражнят правото на България", призова сега съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

В мотивите си към законопроекта обединението посочва, че тази година в чужбина са подадени 87 951 заявления за гласуване. "Въпреки това, много от тези хора няма да могат да упражнят правото си на глас. Например, във Великобритания няма да могат да бъдат открити 53 секции, въпреки че има подадени заявления за тях, за САЩ - ще бъдат открити с 11 секции по-малко", посочват от коалицията.

Според тях отпадането на тавана от секции има и противоепидемичен характер, защото при наличието на повече места за гласуване на хората няма да се налага да пътуват на големи разстояния и няма да се стига до струпване на множество хора на едно и също място.

До ограничението в страни извън ЕС да се откриват само до 35 секции се стигна през 2016 година. Първоначално тогавашният "Патриотичен фронт" (ВМРО и НФСБ) искаше в чужбина да се гласува само в консулства и дипломатически представителства. След това бе направена промяна и беше въведен таван от 35 секции навсякъде извън България. В крайна сметка се стигна до нова промяна и отпадане на лимита поне в ЕС.

През януари тази година парламентът се занима с гласуването по време на пандемия. Поправките обаче само даваха възможност на карантинираните в страната и хората с изтегли лични документи да упражнят правото си на глас. Темата за гласуването в чужбина въобще не бе засегната от измененията, а настояванията на извъпрарламентарната опозиция и на президента да бъде позволено видеонаблюдение при броенето на бюлетините бяха игнорирани с аргумента, че са "екзотика". Освен това управляващите прокараха поправките през закона за извънредното положение, а не през Изборния кодекс. 

Споделяне

Още от Избори 2021