ДБ иска гаранции, че Бюрото за защита ще бъде окончателно отнето от Гешев

Митева отказва да свика извънредно заседание във вторник

ДБ иска гаранции, че Бюрото за защита ще бъде окончателно отнето от Гешев

"Демократична България" иска гаранции, че преди разпускането на парламента, депутатите ще отнемат окончателно Бюрото за защита от главния прокурор и ще го върнат в Министерството на правосъдието.

Обединението е започнало да събира подписи за свикване на извънредно заседание за вторник. Това обаче е станало преди от президентството да съобщят, че парламентът ще бъде разпуснат в четвъртък, и да стане ясно, че редовно заседание на парламента ще има в сряда. Затова и в крайна сметка от ДБ са решили да не внасят искането си. Причината – председателят на парламента Ива Митева в аванс обяви, че извънредно заседание няма да има.

Преди ден тя обеща прехвърлянето на бюрото да бъде първа точка в дневния ред в сряда и, ако се наложи заседанието да бъде удължавано, тя да се приеме подобно на бюджетната актуализация.

"Този парламент трябва да отнеме Бюрото за защита на свидетели от Гешев въпреки цялата съпротива. Този въпрос е важен не само защото избива една от знаковите бухалки от ръцете на главния прислужник на дълбоката държава. Това кой как се позиционира спрямо него ще определи разпределението на силите в бъдещото народно събрание", написа в неделя съпредседателят на ДБ Христо Иванов във Фейсбук.

ДБ вече направи опит един неуспешен опит за свикване на извънредно заседание, което да разгледа законопроекта.В петък срещу събота в 1.56 часа през нощта депутати от ДБ, "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Има такъв народ" внесоха предложение за извънредно заседание в понеделник. В неделя Митева отказа да го свика с аргумента, че това би било в нарушение на правилника. Т.нар. "партии на протеста" се противопоставиха на решението ѝ и дори я обвиниха в нарушаване на конституцията.

"От 10-ина дни се упражняват върху мен и президента. Няма да свикам утре извънредно заседание на парламента, ще има редовно в сряда, 15 септември, за да спазим правилника. Вчера Мая Манолова си позволи да каже, че съм нарушила конституцията. Кое точно съм нарушила? Правилникът е със статут на закон", каза Митева пред журналисти в понеделник.

"Г-жа Ива Митева според мен е малко по-емоционална, отколкото е разумно. Правилникът крие различни процедурни възможности и ако човек иска да се свърши работа, винаги има такава възможност", каза в отговор Христо Иванов.

Президентът Румен Радев в петък обяви, че разпускането на парламента е "въпрос на дни", в събота – че вотът ще е на 14 ноември заедно с президентския, а днес – че ще разпусне парламента на 16 ноември, четвъртък.

"Поне тези, които са пред второ гласуване, добре би било да влязат в зала. Иначе ще се окаже, че това Народно събрание се е събрало само да промени бюджета, за да осигури служебното правителство на президента. Нищо друго няма да свърши. Съгласен съм с тези колеги, които изразиха мнение, че председателят на събранието си превишава правата в случая. Той няма правомощия да откаже", каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пред БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?