ДБ: Мерките срещу Covid се превръщат в политическа криза. Радев да свика КСНС

ДБ: Мерките срещу Covid се превръщат в политическа криза. Радев да свика КСНС

"Демократична България" (ДБ) призова президентът Румен Радев да прекрати временно кампанията си и да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради кризата с разпространението на коронавируса в страната.

Според обединението действията на правителството във връзка с пандемията са непредсказуеми.

"Действията за овладяване на Covid- вълната се превръщат в политическа и институционална криза. Прилагат се мерки без никаква предсказуемост, без обществена подкрепа, без никаква информационна кампания, без адекватни мерки за компенсация за семействата и бизнеса", обяви обединението на 21 октомври – денят, в който влезе в сила изискването достъпът до редица обекти на закрито да става само със зелен сертификат.

ДБ призовава президента Румен Радев да прекрати кампанията си и да свика Консултативния съвет за национална сигурност, който "да одобри план за ясни, предвидими и обществено приемливи мерки за овладяване на ковид вълната. Той е необходим, за да се изгради политически консенсус и партиите да загърбят популистките залитания в предизборно време и всички заедно да постигнем работещи и обществено приемливи решения."

"Това е възможност в рамките на кампанията да се избегне неизбежното политизиране на тази тема, да се поставят всички въпроси и наистина да получим възможност да стигнем до някакъв предсказуем план, защото един от големите проблеми на сегашните мерки е, че те сварват хората неподготвени, създават хаос и създават допълнителна криза върху кризата", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Другият съпредседател на обединението Атанас Атанасов подчерта, че ако не бъде свикан КСНС, всички партии ще злоупотребяват с тази тема, а в същото време кризата е налице. "Необходимо е да се търси широк обществен консенсус, за да бъдат прилагани мерките и да не се злоупотребява политически сега в предизборната кампания", каза той.

Съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев подчерта, че в момента няма механизъм, по който хората с много антитела да посещават закрити пространства, без да си правят тестове например.

"Другото важно е малкият и средният бизнес, който бъде засегнат от сегашните мерки, то да бъде адекватно обезщетен. Тези бизнеси претърпяват вече трети пореден удар – след затварянето от миналото лято, след повишаването на цените на електроенергията от последния месец, сега и оборотите им най-вероятно пак ще спаднат", каза Панев.

Според "Демократична България" на заседанието на КСНС партиите трябва да се опитат да постигнат съгласие по работещи мерки за справяне с кризата.

По-късно пулмологът д-р Александър Симидчиев от ДБ написа отворено писмо до здравния министър Стойчо Кацаров, в което критикува наложените мерки, начина по който са въведени и оспорва ефекта от тях. "Сертификатите имат смисъл, ако значителна част от населението е ваксинирано срещу ковид. Когато ваксинираните граждани са под една четвърт, както е у нас, подобно изискване създава срив в редица сектори на икономиката и хаос в обществените дейности. При ниския брой на ваксинирани в България Зеленият сертификат налага трудно изпълними ограничения върху големи групи хора. В същото време e малко вероятно да има достатъчно задържащ ефект върху разпространението на заразата", посочи той.

Преди ден ГЕРБ и БСП поискаха оставката на здравният министър Стойчо Кацаров заради въведеното от него изискване за зелен сертификат за достъп до обекти на закрито. Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме" пък обяви, че ще атакува в съда заповедта, с която се въвеждат новите мерки. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пък защити мерките, въведени от бившия му колега в служебния кабинет, но предложи и хората с много антитела да имат документ, подобен на зеления сертификат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?