ДБ обжалва решението на ЦИК срещу видеонаблюдението при броенето на бюлетините

ДБ обжалва решението на ЦИК срещу видеонаблюдението при броенето на бюлетините

"Демократична България" (ДБ) обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да затвори възможността застъпниците и наблюдателите да излъчват на живо броенето на бюлетините след края на изборния ден на 4 април.

Става дума за приетото преди дни от комисията протоколно решение, с което бяха издадени указания за обработването и защитата на личните данни в изборния процес.

Междувременно за сряда вечерта е насрочен протест в подкрепа на видеонаблюдението. Той е под надслов "Аз искам всеки да има възможност да излъчва броенето на вота на живо". От "Демократична България" обявиха, че ще участват в демонстрацията.

В самите указания на ЦИК практически се казва, че "средствата за масово осведомяване, фотографите, журналистите и видеооператорите на свободна практика" могат да снимат в помещението. "Всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес", поясняват от ДБ.

Според "Демократична България" именно това е "мълчаливата забрана" на ЦИК за въвеждане на видеозаснемане и разпространение от броенето на бюлетините. Причината – от указанията излиза, че застъпниците и наблюдателите няма как да излъчват на живо броенето, за каквото настоява извънпарламентарната опозиция.

"Демократична България" обжалва пред ВАС като незаконосъобразна именно тази част от указанията, според които правата и задълженията на застъпниците и наблюдателите в изборния ден не допускат заснемане на процеса на броене на бюлетините.

В жалбата си "Демократична България" се аргументира, че тези с указанията си ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) са се произнесли извън правомощията си и въвеждат забрани, които не са законоустановени. Припомня се и практиката на ЦИК по прилагане на Изборния кодекс от предишния парламентарен вот, когато комисията не е взела решение за забрана на видеозаснемането на преброяването на бюлетините и оформянето на секционните протоколи.

От ЦИК посочиха преди дни пред Mediapool, че окончателното решение за снимане при броенето на бюлетините не е взето и този дебат предстои. В самата комисия обаче изглежда нагласите са застъпници и наблюдатели да не излъчват броенето, защото "това ще грабне шоуто". 

"Следва да се съобрази и следното. Наблюдението и заснемането на процеса на преброяване на гласовете и съставяне на протокола на СИК не включва задължително обработването на лични данни, доколкото то може да бъде организирано по начин, който да показва само бюлетините и техния брой, да изключва показване на лицата на хората в изборното помещение или да бъдат предприети други аналогични мерки, за защита на правата на лицата в изборното помещение", се казва в жалбата на "Демократична България".

Обединението изтъква, че наблюдателите, застъпниците и представителите на партии, коалиции и инициативни комитети са обект на регистрационен режим и техни данни фигурират в специален регистър на интернет страницата на РИК и ЦИК. "В този смисъл, кръгът от хората, които биха извършвали видеозаснемане е конкретно определен и ясен и абсолютната забраната за видеозаснемане в изборното помещение е неприложима", посочват още те.

В жалбата се изтъква и европейската практика, че застъпниците и наблюдателите изпълняват задача от обществен интерес, която се състои в осигуряване на публичност и прозрачност на процеса по преброяване и установяване на резултата от подадените гласове в конкретна изборна секция.

Споделяне

Още по темата

Още от България