ДБ: Оценката за свободата на словото е огледало за кризата на правовия и демократичен ред

ДБ: Оценката за свободата на словото е огледало за кризата на правовия и демократичен ред

Оценката за свободата на словото у нас е огледало за дълбоката криза на правовия и демократичен ред, се посочва в декларация на "Демократична България" по повод резултатите на България в световния индекс за свобода на медиите, изготвян ежегодно от "Репортери без граници" (RSF).

"Отреденото днес 112-о място е повече от поредното маркиране за тежкото състояние на свободата на словото в България. То е увеличителното огледало, което разкрива дълбоката криза на правовия и демократичен ред в страната", се посочва в декларацията.

От "Демократична България" припомнят, че темата за медийната свобода и плурализъм е сред приоритетните в програмата на партията. Според тях, за да има независими медии са необходими целенасочени политики за: отстраняване на политически натиск върху медиите;прозрачност на медийната собственост и финансиране; гарантиране на медийното отразяване на различни гледни точки и позиции; гарантиране на медийна среда, задоволяваща нуждата на гражданите от вярна информация.

За защита на професионалните стандарти и независимостта на медиите са необходими законодателни и регулаторни промени, както и насърчаване на саморегулирането и съвместното регулиране в сектора, се посочва в декларацията.

От ДБ припомнят, че сред акцентите в програмата им е и законовата защита на журналистическия труд, както и защита от стратегически дела срещу публично участие (т.нар. SLAPP дела).

"Планираме и правни гаранции за осигуряване на устойчиво финансиране на обществените медии, в съответствие с най-добрите практики в ЕС. Ще работим за въвеждане на система за оценка на концентрацията на медийния пазар, включително ясна и публична информация за собствеността на медиите и осветляване на действителните крайни собственици", се казва в текста, изпратен до медиите.

Като "ключови" от партията определят промените в образователната система, с които да се постигне масова медийна грамотност и подобряване на подготовката на самите журналисти.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?