ДБ печели София, Слави - най-младите, ГЕРБ - големите градове

Сн. БГНЕС

"Демократична България" е получила най-голяма подкрепа в София, като преднината ѝ пред ГЕРБ в столицата е 9 на сто. Партията на Слави Трифонов е привлякла вота на до 30-годишните и е наравно с ГЕРБ в малките градове. Бившите управляващи доминират с малко над "Има такъв народ" в областните градове и се оказва, че имат сериозен електорат сред хората над 60 години. Селата са най-благодатни за Движението за права и свободи (ДПС), което привлича най-сериозно и вота на хората с основно образование. БСП също е получила доста гласове от хората над 60 години и такива със средно образование, сочат данни на "Алфа Рисърч", цитирани от бТВ.

Значителен дял от 29 на сто от столичани са дали подкрепата си за "Демократична България", докато за ГЕРБ са гласували една пета от софиянци, а за "Има такъв народ" (ИТН) – 19 на сто. За социалистите вота си са дали 13%, а за "Изправи се! Мутри вън!" - 6 процента.

В областните градове ГЕРБ печели с малко пред "Има такъв народ" - 25 срещу 24 процента. "Демократична България" взема 15% от вота, а БСП - 14. В малките градове ГЕРБ и "Има такъв народ" са с изравнена подкрепа - по 24%. БСП е с 18, а ДПС - с 10%. "Демократична България" печели 7%, а "Изправи се! Мутри вън!" - 5%.

Селата се оказват най-благодатни за ДПС. Партията на Мустафа Карадайъ взима 31% от гласовете там, втора е ГЕРБ - 23%, БСП има подкрепата на 17%, "Има такъв народ" - 15%, "Демократична България' - 4% и "Изправи се! Мутри вън!" - 3%.

Общо 30% от избирателите на възраст между 18 и 30 г. са гласували за "Има такъв народ", показват още данните на "Алфа Рисърч". Общо 19% от хората в тази група са дали гласа си за "Демократична България". Това е най-големият процент гласували за тази партия.

ГЕРБ събира най-много гласове от хората над 60 г., сред които 26% са дали гласи си за партията на Борисов. Почти толкова - 25%, от избирателите между 31 и 60 г. също са подкрепили ГЕРБ.

Очаквано за БСП най-много са гласувалите на възраст над 60 г. - 28%. "Изправи се! Мутри вън!" са подкрепени най-вече от хората на 31-60 г. - 6 на сто.

Най-голям процент от висшистите са гласували за ГЕРБ, "Демократична България" и "Има такъв народ", показват анкетите на "Алфа Рисърч" сред гласувалите на 11 юли.

Най-много от хората със средно образование са дали своя вот за ГЕРБ и "Има такъв народ". БСП и ДПС също имат висока подкрепа и при хората със средно образовани, а сред гласувалите с основно образование се откроява най-висок процент за ДПС, следван от БСП.

ГЕРБ среща най-голямото одобрение от мъжете – 23% от тях са гласували за партията на Бойко Борисов. Подкрепата на силния пол за ИТН е 22%, за БСП - 14%, за "Демократична България" – 13%, за ДПС – 12%., пи 5 на сто за "Изправи се! Мутри вън!" е с 5%.

Водената от Мая Манолова коалиция получава малко повече – 6 процента, от дамските гласове. Сред жените ГЕРБ е с 24%, а "Има такъв народ" печели 20%. Подредбата продължава в същия ред - БСП с 16%, "Демократична България" с 13%, ДПС - с 9%.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори