ДБ поиска ликвидация на Държавната петролна компания

ДБ поиска ликвидация на Държавната петролна компания

Депутатите от "Демократична България" внасят в парламента предложение за ликвидацията на създадената от ГЕРБ Дъэржавна петролна компания (ДПК), което според тях ще осигури в бюджета 50 млн. лв.

Това ще стане, ако бъдат одобрени промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

"Държавна петролна компания" беше създадена по предложение на бившия финансов министър Владислав Горанов през юли 2020 г. с идеята пряко да се намесва на пазара с горива и с обещание да предлага по-ниски цени от останалите, което си е спорно от гледна точка спазването на правилата за конкуренцията.

Тя трябваше да започне работа през декември 2020 г. и за 2021 г. определения ѝ бюджет е 50 млн. лв., а за следващите две години – по 30 млн. лв.

Въпреки намеренията на правителството на ГЕРБ още през март 2021 г. да заработят първите държавни бензиностанции, за тази година дейността и парите за ДПК са ограничени до поддръжка и ремонт на държавните петролни бази, за плащане за външно съхранение на запасите, за застраховките на нефта и за заплати на държавното предприятие.

Общо до 100 бензиностанции на неизвестни все още терени в големите градове и основни пътища смяташе да прави третият кабинет на Бойко Борисов, но разчети за размера на инвестицията и рентабилността ѝ така и не бяха представени.

Анализатори видяха в действията на вече отишлото си правителство опити за пренареждане на петролния пазар у нас.

Реално ДПС бе създадена през март 2021 г., а за неин директор бе назначен Паун Илиев, с какво точно се занимава в момента компанията не е ясно, а от "Демократична България" (ДБ) обръщат внимание, че нищо от намеренията на бившото правителство не се е случило.

"Нищо такова не се случи, но беше назначен борд на директорите и над 30 човека персонал, които ни струват всеки месец стотици хиляди левове. Именно този абсолютно ненужен разход искаме да спрем", коментира един от вносителите на предложението Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение, част от Демократична България.

"С ликвидирането на Държавната петролна компания можем да спасим по-голямата част от капитала на компанията в размер на 50 млн лева, като ги върнем в държавния бюджет, за да се използват за много по-приоритетни обществени проекти. Например за детска болница или защо не за покриването на цялата страна със зарядни станции за електромобили. Или просто за попълване на фискалния резерв във време на висока инфлация, която е добре да бъде укротена", допълва още Владислав Панев, цитиран в съобщението на ДБ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?